Hlavní obsah

O nový Firefox 4 mají lidé třikrát větší zájem než o Internet Explorer 9

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během posledních dvou týdnů představily společnosti Microsoft a Mozilla své nové internetové prohlížeče. Lidé měli během prvních 24 hodin větší zájem o Firefox 4, za první den stáhli téměř sedm miliónů instalací, uvedl Pavel Cvrček ze serveru Mozilla.cz. Za stejný časový interval přitom stáhli uživatelé “jen“ dva milióny deváté generace Internet Exploreru.

Foto: Novinky

Loga internetových prohlížečů Mozilla Firefox a Internet Explorer

Článek

Firefox 4 stahují uživatelé častěji nejspíše také proto, že je určen i pro stále velmi rozšířený operační systém Windows XP. Microsoft totiž Internet Explorer 9 ve verzi pro XPčka nenabízí. [celá zpráva]

Ani jeden z nových prohlížečů rekord v počtu stažení za 24 hodin nepokořil. Ten drží od roku 2008 Firefox 3, který si za 24 hodin stáhlo osm miliónů lidí.

Foto: mif, Novinky

Firefox 4

Proti předchozí verzi prodělal Firefox 4 výraznou změnu vzhledu. Nyní působí daleko čistějším dojmem, i když vzhled není až tak minimalistický, jako u Internet Exploreru 9.

Čtyřka je navíc výrazně rychlejší, podle benchmarku SunSpider dokonce až třikrát. Podle testu Kraken je novinka proti verzi 3.6 rychlejší dokonce až 3,5krát a v benchmarku V8 dokonce získala šestkrát lepší hodnocení.

Foto: mif, Novinky

Internet Explorer 9

Zvýšení výkonu se dočkala i nová verze Internet Exploreru. "Díky optimalizacím se podařilo dále navýšit výkon nového JavaScript Enginu, označovaného Chakra. Ten v testu SunSpider dosahuje o 35 % rychlejšího výkonu oproti Beta verzi,“ uvedl manažer divize Windows Lukáš Křovák.

Microsoft vybavil IE9 také hardwarovou akcelerací grafiky. Díky tomu videa a animace na webových stránkách už nezatěžují zbytečně procesor počítače, ale grafickou kartu, která má zpravidla při prohlížení webových stránek dostatek volného výkonu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám