Hlavní obsah

Mozilla vydala nový Firefox, vážnou konkurenci pro Internet Explorer 9

Novinky, Miloslav Fišer

Společnost uvedla na trh v pořadí již čtvrtou generaci internetového prohlížeče Firefox. Novinka vychází přesně týden poté, co softwarový gigant Microsoft vydal Internet Explorer 9 – právě pro něj bude Firefox 4 jednou z největších konkurencí.

Foto: mif, Novinky

Firefox 4

Článek

Proti předchozí verzi prodělal Firefox 4 výraznou změnu vzhledu. Nyní působí daleko čistějším dojmem, i když vzhled není až tak minimalistický, jako u Internet Exploreru 9.

Otevřené panely se nově objevují nad řádkem s adresou. Všechny nabídky, jako nápověda, správce stahování, historie internetových stránek, či záložky, jsou dostupné přes nabídku s názvem Firefox. Ta je umístěna v levém horním rohu.

Foto: mif, Novinky

Firefox 4

Čtyřka je navíc výrazně rychlejší, podle benchmarku SunSpider dokonce až třikrát. Podle testu Kraken je novinka proti verzi 3.6 rychlejší dokonce až 3,5krát a v benchmarku V8 dokonce získala šestkrát lepší hodnocení.

Zajímavým vylepšením je takzvaný chytrý adresní řádek, který dokáže najít tu správnou internetovou adresu, i když si ji nepamatujete. „Chytrý adresní řádek se od vás v průběhu času učí, přizpůsobuje se vašim preferencím a podle nich nabízí lepší výsledky. Upravili jsme jej tak, aby vám poskytoval větší kontrolu nad zobrazovanými výsledky a zvýšili jsme jeho výkon, takže výsledky vyhledávání dostanete ještě rychleji,“ uvedli tvůrci na svých internetových stránkách.

Praktickou funkcí je Panorama, která pomáhá zorganizovat otevřené internetové stránky. „Panorama vám umožňuje přeskupovat své panely do upravitelných skupin, které můžete spravovat, pojmenovávat a jednoduše vizuálně uspořádávat. Pro začátek práce s funkcí Panorama jednoduše zvolte při úpravě lišty navigace ikonu Skupiny panelů nebo klepněte pravým tlačítkem myši na hlavičce panelu a zvolte položku Přesunout do skupiny,“ uvedli zástupci společnosti Mozilla na svých internetových stránkách.

  • Stáhnout Firefox 4 můžete zde.

Internet Explorer 9 je na trhu již týden

Nový Firefox se opravdu povedl, ale na trhu to určitě nebude mít jednoduché. Velký pokrok proti předchozí verzi totiž udělali vývojáři z Microsoftu i u deváté generace Exploreru.

Novinek je v Exploreru 9 celá řada. Jednou z nejpatrnějších je zvýšení výkonu prohlížeče. "Díky optimalizacím se podařilo dále navýšit výkon nového JavaScript Enginu, označovaného Chakra. Ten v testu SunSpider dosahuje o 35 % rychlejšího výkonu oproti Beta verzi,“ uvedl manažer divize Windows Lukáš Křovák.

Foto: mif, Novinky

Internet Explorer 9

Microsoft vybavil IE9 hardwarovou akcelerací grafiky. Díky tomu videa a animace na webových stránkách už nezatěžují zbytečně procesor počítače, ale grafickou kartu, která má zpravidla při prohlížení webových stránek dostatek volného výkonu.

Kromě zvýšení výkonu stojí za vyzdvihnutí také nový bezpečnostní nástroj nazývaný Tracking Protection. Ten umožňuje vytvořit seznam webových adres, se kterými nechce uživatel sdílet žádné osobní informace ani data. "Tracking Protection jim zajistí větší kontrolu nad tím, jaké informace o nich jednotlivé portály shromažďují,” uvedl produktový manažer Microsoftu Lukáš Křovák.

Foto: mif, Novinky

Internet Explorer 9

Pro nový Explorer je charakteristický minimalistický design. Kromě panelu pro zadávání adresy a jednotlivých záložek s internetovými stránkami naleznete v horní liště jen šipky pro přechod mezi předešlými i následujícími weby a odkazy na nastavení, oblíbené položky i domovskou adresu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám