Hlavní obsah

Microsoft uvolnil Internet Explorer 9, pro Windows XP ale není určen

Novinky, Miloslav Fišer

Americký softwarový gigant Microsoft uvolnil v úterý ráno ke stažení svůj nový internetový prohlížeč Internet Explorer 9 (IE). Novinka přináší několik vylepšení i zvýšení výkonu. Vyzkoušet ji ale nemohou všichni uživatelé, protože je určena pouze pro novější operační systémy. Například instalační soubor pro Windows XP tak Microsoft nenabízí.

Foto: mif, Novinky

Internet Explorer 9

Článek

Novinek je v deváté verzi Exploreru celá řada. Jednou z nejpatrnějších je zvýšení výkonu prohlížeče. "Díky optimalizacím se podařilo dále navýšit výkon nového JavaScript Enginu, označovaného Chakra. Ten v testu SunSpider dosahuje o 35 % rychlejšího výkonu oproti Beta verzi,“ uvedl manažer divize Windows Lukáš Křovák.

Foto: mif, Novinky

Internet Explorer 9

Microsoft vybavil IE9 hardwarovou akcelerací grafiky. Díky tomu videa a animace na webových stránkách už nezatěžují zbytečně procesor počítače, ale grafickou kartu, která má zpravidla při prohlížení webových stránek dostatek volného výkonu.

Foto: mif, Novinky

Internet Explorer 9

Kromě zvýšení výkonu stojí za vyzdvihnutí také nový bezpečnostní nástroj nazývaný Tracking Protection. Ten umožňuje vytvořit seznam webových adres, se kterými nechce uživatel sdílet žádné osobní informace ani data.

"Tracking Protection jim zajistí větší kontrolu nad tím, jaké informace o nich jednotlivé portály shromažďují,” uvedl produktový manažer Microsoftu Lukáš Křovák.

Foto: mif, Novinky

Internet Explorer 9

Pro nový Explorer je charakteristický minimalistický design. Kromě panelu pro zadávání adresy a jednotlivých záložek s internetovými stránkami naleznete v horní liště jen šipky pro přechod mezi předešlými i následujícími weby a odkazy na nastavení, oblíbené položky i domovskou adresu.

Seznam.cz nabízí IE9 vylepšený o praktické funkce

„Speciálně upravený Internet Explorer 9 má několik úprav, usnadňujících přístup ke službám Seznam.cz. Zmínit lze vyhledávácí moduly, domovskou stránku a doplněk Lištička,“ uvedl Alexander Semerenko, produktový manažer Seznamu.

Foto: Novinky

Internet Explorer 9 od Seznamu

Zajímavou novinkou v IE9 je možnost udělat z libovolné internetové stránky „samostatný program“. Toho je možné využít i u služeb Seznamu.

„Připnutí webu je novým a zajímavým způsobem, jak mohou uživatelé našich portálů a služeb rychle přistupovat k obsahu, který je zajímá. Postupně budeme zařazovat tuto funkci na ostatní portály společnosti Seznam.cz, v tuto chvíli ji lze využít na domovské stránce Seznam.cz a na portálech Mapy.cz a Email.cz,“ řekl Vlastimil Pečínka, ředitel výzkumu a vývoje ve společnosti Seznam.cz

Internet Explorer je dostupný pro operační systémy Windows Vista, Windows 7 a Windows Server 2008. A to v 32 i 64bitové verzi. Stahovat jej můžete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám