Hlavní obsah

Podvodníci odešlou během jediného dne 57 miliard spamů

Novinky, Tomáš Hort, Miloslav Fišer

Z více než 66 miliard emailů, které byly na celém světě minulý týden v sobotu odeslány, bylo 57 miliard nevyžádaných. Nevyžádané emaily, tedy spamy, se tak na celkovém počtu emailů podílely 86 procenty. Vyplývá to ze statistiky antivirové společnosti Symantec.

Foto: Novinky

Statistická ukázka z internetové aplikace CyberCrime Index k 5. březnu 2011 v oblasti spamů.

Článek

V dlouhodobém průměru měřeném po celém světě, je osm z deseti emailů spam. Sobotní výsledek, kdy se spamy podílely na všech emailech necelými 86 procenty, je nejhorší hodnotou za posledních sedm dní.

Nejvíce odeslaných spamů spadá tematicky do kategorie „Internet“. Druhé nejčastější spamy se zabývají volným časem a třetí nejvíce rozšířené jsou nigerijské typy spamů. Ty známe i z našich mailových schránek, kdy nám často píše například nigerijský občan s dojemným příběhem a žádostí o půjčku.

Foto: Novinky

Statistika Norton CyberCrime Index každý den monitoruje i nejnebezpečnější internetové stránky a nejrozšířenější škodlivé programy.

Data o spamech a hrozbách monitoruje každý den on-line aplikace Norton CyberCrime Index, kterou provozuje antivirová společnost Symantec. Vedle nevyžádané pošty jsou monitorovány také nejnebezpečnější internetové stránky a nejrozšířenější škodlivé programy.

Statistiku Norton CyberCrime Index naleznete zde.

Jak se bránit proti spamu

Nejčastějším obsahem spamu jsou nejrůznější nabídky na cenově výhodné léky, módní doplňky, hodinky, produkty na snižování váhy, půjčky a pracovní místa. Místo výhodné nabídky přitom zpráva zpravidla skrývá nějaký škodlivý virus.

Zneužívány jsou také nejrůznější katastrofy, jako například v roce 2010 zemětřesení na Haiti, kdy se pod záminkou humanitární pomoci snažili podvodníci vylákat z důvěřivých lidí finanční prostředky.

Pokud nevíte, od koho e-mail je, nikdy nestahujte jeho přílohu a neklikejte na žádné odkazy. Pozor je nutné dávat na zprávy, v nichž odesílatel požaduje, abyste se přihlásili na nějakou webovou stránku a aktualizovali informace o vašem účtu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám