Hlavní obsah

Windows mají vážnou bezpečnostní chybu, záplata zatím chybí

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Microsoft odhalila nebezpečnou trhlinu ve všech podporovaných verzích Windows. Chybu může útočník zneužít přes webový prohlížeč ke spuštění libovolného škodlivého programu na cizím počítači. Oprava nebezpečné díry v systému zatím chybí. Upozornil na to server Help Net Security.

Foto: Novinky

Windows 7

Článek

Chyba souvisí se zpracováním MHTML protokolu v internetovém prohlížeči. Útočník může kvůli trhlině spustit speciálně upravený kód, který se na první pohled tváří jako legitimní internetová stránka.

„Na opravení chyby usilovně pracujeme,“ uvedl americký softwarový gigant s tím, že než bude vydána záplata, měli by lidé pro jistotu MHTML ve Windows zakázat.

K tomu nepotřebuje uživatel žádné speciální znalosti. Na stránkách Microsoftu stačí spustit program Fix It, který dokáže provést automatizované nastavení počítače tak, aby nebylo možné tuto chybu zneužít.

Program má dvě tlačítka. To vlevo protokol MHTML zablokuje, a to vpravo jej naopak opět spustí, aby bylo možné službu využívat po vydání bezpečnostní aktualizace.

Kdy přesně bude chyba ve Windows opravena, zatím není známo. Program Fix It od Microsoftu naleznete na těchto stránkách (zde).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám