Hlavní obsah

Operační systémy expandují z počítačů do automobilů

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před pár lety se na trhu objevily první chytré telefony - operační systémy se tehdy začaly stěhovat z počítačových sestav a notebooků do mobilů. V následujících letech jsou na řadě osobní automobily, jak nastínila na největším veletrhu spotřební a výpočetní techniky Consumer Electronics Show (CES) společnost Parrot.

Článek

Na výstavě v Las Vegas představila společnost Parrot zařízení s názvem Asteroid. To na první pohled vypadá jako obyčejné autorádio, ve skutečnosti se však jedná o pokročilé zařízení, které nabízí spoustu zajímavých vymožeností.

Přístroj pracuje pod operačním systémem Android. Nechybí mu zabudovaný GPS modem pro satelitní navigaci, nebo USB slot pro připojení externího internetového modemu.

Foto: Novinky

Parrot Asteroid

Díky přístupu na web je možné na displeji novinky zobrazit internetové mapové podklady, ale také s pomocí webových nástrojů informace o oblíbených položkách v okolí – jako kontakty do restaurací, jejich přesnou otevírací dobu a jídelní lístek, nebo například cenu benzínu a nafty na čerpacích stanicích.

Parrot Asteroid nabízí také řadu tradičních funkcí, které jsou pro zabudovaná rádia typická. Vedle přehrávání hudby z rádia, paměťové karty, nebo USB, je možné díky speciálnímu konektoru připojit také iPhone či iPod.

Foto: Novinky

Parrot Asteroid

Samozřejmostí je funkce bluetooth handsfree, a to včetně možnosti synchronizace s telefonním adresářem s fotkami a všemi detaily.

Zatím není jisté, kdy přesně se novinka objeví na trhu, ani jaká bude její cena.

Na automobily má políčeno také Microsoft 

Možnosti rozvoje automobilového průmyslu si je vědom i Microsoft, který se snaží naučit auta poslouchat. Jeho systém Sync se již dnes montuje do amerických fordů. Prostřednictvím předvolených příkazů dovolí ovládat přehrávače a mobilní telefony hlasem.

Foto: Novinky

Navigace

Jediným povelem tak můžete přehrát oblíbené album, vytočit oblíbený kontakt nebo synchronizovat adresář mobilu s vestavěnou pamětí vozu. V budoucnu plánuje jít softwarový gigant ještě dále. Hlasovými povely by chtěl ovládat navigace i klimatizaci.

Systémem Sync od Microsoftu mohou být na přání zákazníka vybaveny vozy Ford Fusion, Focus nebo Mustang.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám