Hlavní obsah

Dvanáctiletý chlapec dostal 50 tisíc korun za objevení chyby ve Firefoxu

Novinky, Miloslav Fišer

Společnost Mozilla, která je známá především díky svému internetovému prohlížeči Firefoxu, vyplácí zručným programátorům finanční odměny, pokud se jim podaří najít v jejich softwaru chyby. Toho využil teprve dvanáctiletý Alex Miller, který si od společnosti nechal vyplatit 3000 dolarů, tedy více než 53 tisíc korun.

Článek

Alex Miller podle zahraničního serveru Mercury News objevil ve Firefoxu kritickou bezpečnostní trhlinu, která počítačovému pirátovi umožňovala převzít na dálku kontrolu nad cizím počítačem.

Chybu hledal v programu každý den přibližně hodinu a půl. Odhalení se dočkal již po deseti dnech. Při odměně tři tisíce dolarů to znamená, že za každou hodinu práce získal 200 dolarů (3500 Kč).

„Není to tak dávno, co jsme nabízeli za nalezení chyby ve Firefoxu 500 dolarů. Před pár měsíci jsme ale odměnu zvýšili na 3000, což motivovalo spoustu lidí. I tak je ale pro mě věk Alexe a jeho schopnosti překvapením,“ uvedl Brandon Sterne, bezpečnostní manažer společnosti Mozilla.

Nebezpečnou trhlinu již Mozilla ve Firefoxu opravila v nejnovější verzi. Chyba se týkala také programů Thunderbird a SeaMonkey.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám