Hlavní obsah

Rusko chce mít vlastní operační systém

Moskva

Moskva chce zbavit ruské počítačové sítě cizího softwaru a rozšířené zahraniční operační systémy Windows nebo Linux chce nahradit vlastním, národním produktem. Podle zprávy agentury ITAR-TASS vláda příští rok vypíše konkurs, v němž mohou ruští programátoři soutěžit o účast na vývoji nového operačního systému. Windows ani Linux prý ale zakázány nebudou.

Foto: Profimedia.cz

Vláda prý nebude operační systém nikomu vnucovat - uživatelé mohou dál používat své Windows.

Článek

Ambiciózní program všeobecné modernizace, o který svůj politický program opřel ruský prezident Dmitrij Medveděv, počítá s velkým pokrokem v moderních technologiích. Důraz přitom má být kladen na vlastní síly - Kreml nedávno inicioval vytvoření vědeckotechnického centra budoucnosti v obci Skolkovo, které se má vyrovnat kalifornskému Silicon Valley.

Velké plány má Rusko i s internetem. S uspokojením nedávno ruští uživatelé přijali možnost registrovat své webové stránky v nové národní doméně "rf". Její zvláštnost spočívá v tom, že vůbec poprvé je možné zadat adresu internetových stránek v azbuce. Příkladem šel svým spoluobčanům sám Medveděv.

Originální ruský operační systém má být dalším krokem k posílení ruské internetové autonomie. Náměstek ruského ministra spojů a masové komunikace Ilja Massuch v Moskvě novinářům řekl, že nový, ryze ruský systém by mohl být postaven na bázi otevřeného operačního systému Linux, jehož kód je volně k dispozici.

Nový systém už za rok?

Nový program chce mít ministerstvo k dispozici už příští rok, určité zárodky se prý objevují už nyní. Vláda ovšem podle Massucha nebude operační systém nikomu vnucovat - uživatelé mohou dál používat své Windows.

Technologické zaostávání chce Rusko dohnat také ve vývoji navigačního systému pro civilní a vojenské potřeby. Populární americký systém GPS nebo ohlášený evropský projekt Galileo má mít ruskou konkurenci v podobě systému Glonass, který je v Rusku ve vývoji už od sovětských dob.

Podle nepotvrzených zpráv dokonce ruské úřady uvažují o tom, že zakážou dovoz veškerých mobilních telefonů, koncových navigačních zařízení a dalších přístrojů, které by nedokázaly signál systému Glonass zobrazovat. Příslušná jednání se podle ruských médií vedou s takovými výrobci, jako je Nokia, Siemens nebo Motorola. Vzhledem k velikosti ruského trhu prý velké námitky nejsou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám