Hlavní obsah

iPhony a iPady táhnou, Applu rekordně rostou tržby

San Francisco

Americká společnost Apple hospodařila ve třetím čtvrtletí svého fiskálního roku s čistým ziskem 3,25 miliardy dolarů (asi 63,8 miliardy Kč), což je meziroční nárůst o 78 procent. Tržby podniku, který vyrábí multimediální zařízení jako je iPhone nebo iPad, se zvýšily o 61 procent na 15,7 miliardy dolarů, a dostaly se tak nejvýše v historii firmy. Apple nastínil další silný růst i do budoucna.

Foto: JESSICA RINALDI, Reuters

Šťastný zákazník si odnesl nový iPad z obchodu v New Yorku

Článek

Apple od dubna do června prodal 8,4 miliónů přístrojů iPhone, což je asi o 61 procent více než před rokem. Vysokého růstu prodeje Apple dosáhl navzdory tomu, že přestal prodávat starší model a zaměřil se pouze na nový iPhone 4. Ten je na trhu od začátku června a firma těchto přístrojů stihla za poslední tři dny čtvrtletí prodat zhruba 1,7 miliónu.

Zisk na akcii ve čtvrtletí vystoupil na 3,51 USD z předchozích 2,01 USD. Tržby i zisk tak hravě překonaly odhady analytiků. Ti v anketě agentury Thomson Reuters v průměru počítali s růstem zisku na akcii na 3,11 USD a s tržbami 14,75 miliardy dolarů.

Přístroje nejsou všude k dostání

Firma zároveň prodala asi 3,3 miliónu přístrojů iPad, které vstoupily na trh právě až ve druhém čtvrtletí. Jak iPad, tak iPhone 4 ale v řadě obchodů nejsou k dostání a trvá i několik týdnů, než dorazí k zákazníkům. Jeden z analytiků se proto managementu ptal, zda firma schválně vyrábí tak málo přístrojů.

"Nedostatek přístrojů nevytváříme záměrně," reagoval provozní ředitel firmy Tim Cook. "Oba výrobky stále prodáváme tak rychle, jak je stačíme vyrábět," dodal. Firma výsledky zveřejnila až po skončení obchodování, její akcie ale v elektronických systémech zpevnily o zhruba tři procenta a příznivě ovlivnily i obchodování v Asii.

Akcie společnosti Apple se prodávají na více trzích a například na burze ve Frankfurtu dnes dopoledne zpevnily o více než šest procent. Vzhůru je zčásti táhne i nezvykle optimistický výhled tržeb na další období, který je dokonce vysoko nad odhady analytiků. Díky tomu trochu polevily obavy kolem takzvané aféry "Antennagate", jak Apple sám pojmenoval problémy, s nimiž se potýká nový iPhone 4. [celá zpráva]

Vlivný spotřebitelský časopis Consumer Reports nedávno uvedl, že nemůže nákup nového telefonu iPhone 4 doporučit. Časopis nechal udělat testy, aby se zjistilo, zda jsou pravdivé stížnosti některých uživatelů, že nový iPhone se potýká s výpadkem signálu. Apple zpočátku problém bagatelizoval a tvrdil, že někdo neumí telefon správně držet, testy ale potvrdily, že má přístroj prokazatelný hardwarový nedostatek.

Šéf Applu Steve Jobs tento týden naznačil, že problém slábnoucího signálu se netýká pouze nového telefonu iPhone 4, ale i dalších podobných přístrojů, které vyrábí konkurence. Zástupci konkurenčních výrobců se však proti takové snaze o generalizaci ohradili a zapravdu jim většinou dávají také experti. Aféra s vadnými přístroji iPhone se minulý týden odrazila i poklesu kurzu akcií firmy.

Nezvykle optimistické vize

Z výsledkové zprávy je překvapivý nárůst prodeje počítačů Mac, kterých Apple prodal o 33 procent víc než před rokem. Největší zásluhu má na tomto výsledku nárůst prodeje v Asii, díky čemuž si Apple vylepšil čísla za celé čtvrtletí. Prodej přístrojů iPad a iPhone byl naproti tomu zhruba v souladu s odhady.

Navzdory problémům s telefonem iPhone 4 na sebe ale největší pozornost na schůzce s analytiky poutal výhled na příští období. Apple uvedl, že čeká v tomto čtvrtletí tržby 18 miliard dolarů, zatímco analytici čekali pouze 17 miliard. Apple byl dosud ve výhledech vždy velmi konzervativní, tak optimistický výhled proto analytiky zaskočil.

"V poslední době to je jeden z těch vzácných okamžiků, kdy je výhled Applu ještě lepší než výhled analytiků na Wall Street. A to v situaci, kdy si investoři dělají starosti, že problémy s anténou v přístrojích iPhone 4 by mohly nepříznivě ovlivnit tržby," řekl analytik společnosti Oppenheimer & Co Yair Reiner.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Apple se valí hromadná žaloba kvůli iPhonu

Soudní stížnosti uživatelů mobilního telefonu iPhone, podle nichž jeho americký výrobce Apple a operátor AT&T zneužili monopolního postavení na trhu, se budou...

Výběr článků

Načítám