Hlavní obsah

Nový trojský kůň se snaží napadnout uživatele skrze webové stránky

Novinky, Miloslav Fišer

V červnu zachytila virová statistika společnosti Eset novou nebezpečnou hrozbu – trojského koně přezdívaného Pegel. Ten se snaží infiltrovat do cizích internetových stránek a vyčkává na příchozí návštěvníky, kterým potají instaluje do počítače další škodlivé programy.

Foto: Novinky

Článek

Trojský kůň Pegel je poměrně čerstvou hrozbou. Přesto se mu podařilo za necelý měsíc nakazit tolik počítačů, že ve většině zemí patří mezi tři nejrozšířenější hrozby.

Obzvláště vysoké podíly má v Rakousku (14,55 %), Velké Británii (12,34 %), Belgii (8,77 %), Česku (10,16 %), Dánsku (11,87 %) a Norsku (10,10 %).

Conficker stále vede

V globálním měřítku je ale stále nejrozšířenější hrozbou zákeřný červ Conficker s téměř desetiprocentním podílem mezi všemi detekovanými hrozbami.

Podíl Confickeru v jednotlivých zemích
Slovinsko29,17 %
Irsko28,30 %
Ukrajina19,42 %
Egypt14,28 %
Portugalsko13,80 %
Jižní Afrika13,28 %
Velká Británie12,34 %
Rusko11,72 %
Rumunsko11,08 %
Německo10,48 %
Česko8,82 %
Španělsko8,80 %
Spojené Arabské Emiráty8,57 %
Turecko8,05 %
Francie7,32 %
Maďarsko7,29 %
Finsko6,62 %

Zatímco prví verze Confickeru odkazovala na doménu, která je známá jako centrum šíření spyware a falešných antivirových produktů, aktuální varianta je daleko nebezpečnější.

Nová verze instaluje do počítače další virus, který se jmenuje Waledac. Červ je naprogramován tak, že poté, co se usadí v počítači, se stane PC ovladatelné na dálku a lze jej využít jako součást sítě na rozesílání spamu spolu s falešným programem na ochranu proti virům. [celá zpráva]

Virus podobný Confickeru existoval již před deseti lety

Melissa byl první virus, který se z infikovaného počítače dokázal sám rozesílat pomocí e-mailu. Před deseti lety jej objevili výzkumníci laboratoří Avert Labs antivirové společnosti McAfee. Tento druh malwaru je nyní již na ústupu, útočníci ale přišli mezitím s jinými triky a stále dokážou způsobovat mnoho problémů.

„Před deseti lety si autoři malwaru chtěli především získat jméno. Současnost poskytuje úplně jiný obrázek. Kybernetičtí podvodníci jsou vedeni vidinou finančního zisku – snaží se krást osobní informace a získat útokem peníze,“ uvádí Dmitry Gryaznov, jeden z výzkumníků laboratoří McAfee Avert Labs, kteří objevili virus Melissa.

Na druhém místě se umístil s necelými sedmi procenty INF/Autorun. Jde o směs hrozeb šířících se přes vyměnitelná média. Třetí příčku obsadil Win32/PSW.OnLineGames (4 %).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám