Hlavní obsah

Jak se zdarma bránit proti hackerům a virům

Právo, Novinky, Miloslav Fišer

Odborníci tvrdí, že na světě je počítačovým virem nebo jiným škodlivým programem nakažen každý třetí počítač, který je připojen k internetu. Snaha internetových podvodníků, kteří viry programují, je jasná – chtějí získat identitu a peníze majitele počítače. Bránit se jim přitom lze i úplně zadarmo.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Podle bezpečnostních expertů za takto vysoké číslo infikovaných počítačů může především to, že lidé ve většině případů podceňují zabezpečení svého operačního systému.

Moderní viry si hrají na špióny

Před pár lety bylo možné rozeznat virus na první pohled. První škodlivé programy byly naprogramovány tak, aby mazaly data nebo dokonce zablokovaly celý operační systém. Moderní viry se ale snaží zůstat co nejdéle v anonymitě a potají otevírají zadní vrátka pro útočníka.

Odhalit takové smetí v počítači není vůbec jednoduché. Zkušenější uživatelé si mohou všimnout, že jejich počítač pracuje pomaleji a webové stránky se nenačítají zcela správně. V počítači dokážou většinu trojských koní, spywaru, keyloggerů (program zaznamenávající stisk každé klávesy) a dalších nezvaných návštěvníků objevit speciální programy.

Vedle placeného softwaru, který stojí od 500 do několika tisíc korun, existují také bezplatné varianty. Zdarma nabízejí bezpečnostní programy nejčastěji firmy, které doufají, že si uživatelé po vyzkoušení zakoupí pokročilejší placenou verzi. Ale i proto, aby zvýšily povědomí o své značce. Takový software pak může sloužit k propagaci – objevují se v něm okénka s reklamou.

V otázce kvality bezplatných programů se testy různí, v některých dokonce zdarma dostupné aplikace vyhrávají nad placenými. Ty navíc často nabízejí více funkcí. Na PC by měl být nainstalován vždy jen jeden bezpečnostní program svého druhu. Dva antiviry na disku dokážou udělat pěknou neplechu.

Viry převlečené za antiviry

Hackeři se snaží využít i snahy majitelů počítačů se před nimi chránit, proto se jim snaží podstrčit své viry v podobě antivirových programů zdarma. Na první pohled se tváří jako běžné produkty renomovaných firem, ve skutečnosti ale mají za úkol zmocnit se vlády nad napadeným počítačem. Proti loňskému roku se podle analýzy společnosti McAfee počet podvodných antivirů zdvojnásobil, do počítače si je stáhlo 69 000 lidí.

Falešné programy jsou zpravidla nabízeny prostřednictvím nevyžádané pošty, ve které útočníci poukazují na nedostatečné zabezpečení operačního systému. Spam ale není pro podvodníky dostatečně atraktivní, protože nakazit s jeho pomocí počítač se povede jen v jednom případě z miliónu.

Stále častěji se proto na internetu objevují podvodné internetové stránky, na kterých jsou umístěny škodlivé kódy. Jen v Česku jich bylo za první tři měsíce letošního roku odhaleno a zablokováno téměř 200.

V ohrožení i mobily

Škodlivé programy se nevyhýbají ani mobilům. Například iPhone ohrožuje hned několik virů. Nejzákeřnější z nich se jmenuje Duh. Jeho hlavním úkolem je získat od uživatele přístupová hesla k bankovnímu účtu, která následně přepošle svému tvůrci.

Hackerovi poté už nic nebrání v tom, aby od své oběti získal všechny peníze. Duh napadá pouze přístroje, které byly odemknuty (tzv. jailbreak). To znamená, že byly zbaveny bezpečnostní pečeti společnosti Apple, aby do nich mohly být instalovány neoficiální aplikace.

Experti odhadují, že takovýmto způsobem byla odemknuta minimálně polovina ze všech iPhonů. Společnost Apple přitom nemůže tuto nebezpečnou trhlinu jakkoliv opravit, protože ji způsobuje sám uživatel.

Microsoft Security Essentials: nenáročný, ale účinný

Security Essentials je bezplatný antivirový program od amerického softwarového giganta Microsoftu, který firma nabízí od poloviny loňského roku. [celá zpráva]

Foto: mif, Novinky

Microsoft Security Essentials

Hlavní předností antiviru jsou především nízké provozní nároky, které na rozdíl od některých konkurenčních řešení zbytečně nesnižují výkon celého počítače. To ocení především majitelé starších PC a miniaturních netbooků, které nejsou tolik výkonné.

Foto: mif, Novinky

Microsoft Security Essentials

Hledat viry a spyware na pevném disku můžete jednoduše přímo z okna programu, k dispozici je ale i možnost plánování automatického prohledávání disku, nebo rezidenční štít, který hlídá bezpečnost operačního systému na pozadí při běžné práci.

Foto: mif, Novinky

Microsoft Security Essentials

  • Klady: nízké provozní nároky, rychlý chod programu
  • Zápory: pro zkušenější uživatele nabízí antivirus málo možností nastavení
  • Kde stahovat: www.microsoft.com

Lark AntiSpyware: poradí si s každým počítačovým smetím

Aplikace Lark AntiSpyware je nástroj, který dokáže vyhledávat prakticky všechny druhy škodlivých programů. Vedle klasických virů si poradí se spywarem, adwarem, malwarem, trojskými koni, dialery, keyloggery i hijackery.

Foto: mif, Novinky

Lark AntiSpyware

Když na některý z takových programů narazí, automaticky jej odstraní. Při hledání škodlivých programů dokáže antivirus procházet ZIP archívy i vyměnitelná média, jako jsou nejrůznější USB paměti, externí pevné disky, ale například i diskety.

  • Klady: jednoduchý, ale velice účinný program
  • Zápory: hledání počítačových infekcí trvá poměrně dlouho a snižuje výkon počítače
  • Kde stahovat: www.larkantispyware.com

ZoneAlarm free: důkladná obrana proti hackerům

Program ZoneAlarm free od společnosti ZoneLabs je alternativou k firewallu, který je předinstalován v operačním systému Windows. Hlavním úkolem aplikace je bránit počítač proti hackerům.

Foto: mif, Novinky

ZoneAlarm free

Program je velice jednoduchý a neustále běží na pozadí operačního systému. Jeho výhodou je, že uživatel si může sám určit, který program má přístup k internetu a který ne. V placené verzi navíc dokáže ZoneAlarm monitorovat příchozí e-maily a vyhledávat nebezpečné přílohy, nebo vyhledat zdroj útoku.

  • Klady: jednoduché ovládání programu
  • Zápory: pokročilé funkce hledání škodlivých programů jsou k dispozici pouze v placené verzi
  • Kde stahovat: www.zonealarm.com

Anti-keylogger: odhalí neodhalitelné  

Odhalit některé škodlivé programy v počítači není vůbec jednoduché. Například u programů, které zaznamenávají stisk kláves, je bezradná většina antivirových i antispywarových aplikací. Proto je nutné tyto nezvané hosty vyhledávat pomocí speciálních aplikací, jako je například Anti-keylogger.

Foto: mif, Novinky

Anti-keylogger

Ten dokáže během jednorázového testu odhalit prakticky libovolného sledovače. Ve zdarma dostupné verzi ukáže, kde se škodlivý program nachází. Smazat ho je ale nutné ručně, protože vyřadit záškodníka z provozu dokáže pouze placená verze aplikace.

  • Klady: dokáže odhalit keyloggery, které většina programů vůbec nezaznamená
  • Zápory: škodlivý program Anti-keylogger odstraní pouze v placené verzi
  • Kde stahovat: www.anti-keyloggers.com

Desatero bezpečného internetu

1. Důležité jsou pravidelné aktualizace celého počítače. Ty je nutné stahovat pro operační systém, bezpečnostní bránu (firewall), antivirus i další programy.

2. Některé viry dokážou bezpečnostní software v PC zablokovat. Proto je vhodné pravidelně kontrolovat, zdali funguje.

3. Škodlivé programy se často šíří prostřednictvím nevyžádané pošty. Pokud nevíte, od koho e-mail je, nikdy nestahujte jeho přílohu a neklikejte na žádné odkazy.

4. Pozor je nutné dávat na e-maily, v nichž odesílatel požaduje, abyste se přihlásili na nějakou webovou stránku a aktualizovali informace o vašem účtu.

5. Při zadávání přístupových hesel na internetových stránkách je nutné kontrolovat, zda je web zabezpečený. To poznáte například podle ikonky zámečku na liště internetového prohlížeče nebo tak, že adresa webové stránky začíná zkratkou https, kde „s“ znamená bezpečná.

6. Citlivé osobní informace zadávejte pouze na internetových stránkách, které bezpečně znáte.

7. Do e-mailů nepatří důvěrné informace, jako je například číslo kreditní karty nebo heslo k bankovnímu účtu. Elektronickou poštu totiž může zachytit útočník.

8. Firewall dovoluje lépe zabezpečit operační systém. Méně zkušení uživatelé by jej rozhodně neměli vypínat. Při nedostatečných znalostech je vhodné jej nechat pracovat v automatickém režimu.

9. V internetových kavárnách a na cizích počítačích se nepřihlašujte do internetového bankovnictví. V počítači mohou být nainstalované keyloggery.

10. Obezřetnost je nutná při připojení k nezašifrovaným bezdrátovým sítím. Ty totiž může kdokoliv odposlouchávat, a získat tak přístup ke všem datům v cizím počítači.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám