Hlavní obsah

Red Dead Redemption: hrdinou westernu na hlavní úvazek

Novinky, Jakub Kynčl

Rockstar Games umí překvapit. Jejich hry bývají navíc většinou poměrně velmi příjemné a Red Dead Redemption není naštěstí výjimkou. Nemáte-li čas pročíst si celou recenzi a chcete vědět, co vás čeká, tak prosím. Čeká vás Grand Theft Auto na divokém západě. Že si to nedokážete představit? Tak odložte luxování o pět minut a dočtěte si článek až do konce.

Článek

Red Dead Redemption je hrou, která se snaží odlišovat od zbytku nabídky herního světa svou komplexností, která se kloubí se silným dějovým vláknem, špetkou správného suchého humoru a westernových klišé. A je to velikost mapy divokého západu, která vám v příjemném slova smyslu vyrazí dech. Poušť tak dokonce vystřídají i zasněžené výšiny a hra tak získá na různorodosti i v tomto směru.

Děj a rozmanitost hlavním plusem hry

Hru začínáte jako jedna z typických westernových postaviček. Jmenujete se John Marston a nikdo z vesničanů o vás ani při nejlepší vůli ještě nikdy neslyšel. Dokud do nich omylem (či schválně) nevrazíte na ulici, tak vás budou jen přehlížet. A za to, že ještě dýcháte, vděčíte jedné ženě, která vás krvácejícího našla u nedaleké pevnosti při vašem dobře myšleném, ale nerozvážném činu. Zkrátka začátek jako z westernové klasiky první kategorie.

Dějové vlákno je poměrně pevné, ale naštěstí menší nitky odbočují stranou takřka každou chvíli. Je jen na vás, jak se budete držet hlavní dějové linie, či jak budete objevovat svět divokého západu po svém. A možností, jak si přivydělat máte nepřeberně. V tom je hra skvělá, děláte jednoduše to, nač máte chuť. A i tak se vyvíjíte. Pojďme si alespoň v rychlosti nastínit možnosti výdělku, jen tak získáte představu o tom, jak se ve světě Red Dead Redemption žije.

Obživa? Lov zvěře, ale i poker

Přivydělávat si můžete vedlejšími questy (ohlídej zvěř, doruč tohle atd.), jejichž plněním získáváte vyjma peněz postupně i věhlas. Můžete jít lovit zvěř, které je ve hře obrovské množství druhů - od podivných skunků přes vysokou zvěř až po ptáky, jako jsou orli či jestřábi. Zavaří vám ale i kojoti, vlci či dokonce hadi. Půjde vám sice o život, ale vyděláte si. Každé zvíře má totiž nějakou část těla, kterou můžete ve městě prodat.

I města ale nabízejí příležitost k vydělání. Vyjma prodeje nasyslených věcí to je nejvýrazněji poker. Samozřejmě neočekávejte žádné PokerStars, ale na to, že je to jen mini-hra, je to příjemné ozvláštnění. Na rozdíl od internetového pokerového giganta sice máte k dispozici jen jeden olezlý stůl na mini turnaj pro několik lidí, ale i tak si můžete krásně přivydělat. Stačí jen místní podivíny trochu okouknout a přijdete na to, že vám průměrná hra bude na výhru většinou stačit. A kdo ví, třeba se dá i nějak podvádět...

Zabij nebo buď zabit

Důležitou součástí hry jsou duely. Čím budete známější, tím častěji se vám stane, že budete muset rozepře či chycení nějakého bandity řešit duelem. V ten moment přijde čas na efektní zpomalení a na vás bude, abyste zareagovali rychleji než váš sok. Nemusíte ho však zabít, zejména v některých případech se vám hodí soupeře pouze znehybnit a poté ho doručit mužům zákona. Duely jsou zábavné a ani po několika přestřelkách se jich nepřesytíte.

Co se týče chybek ve hře, tak jistě nějaké menší neduhy objevíte. Nejde však o žádné extrémně výrazné škrábance na lesku a celkový požitek ze hry vám jistě nezkazí. Ačkoli nejde o hru na měsíce hraní, tak vám i s postranními questy zabere jistě přes 40 až 50 hodin čistého herního času. A ani tehdy ji neodložíte do skříňky. Multiplayer totiž nabízí mnoho možností, jak si zahrát s dalšími desítkami nadšenců po celém světě.

Soundtrack na výbornou

Grafika je plně dostačující a za pochvalu stojí zejména soundtrack, díky kterému si budete skutečně připadat jako ve westernu. Sečteno podtrženo, jde o jednu z nejvýraznějších her roku 2010 a byla by obrovská škoda, kdyby se s ní vaše konzole nepotkala.

HODNOCENÍ: 9/10

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám