Hlavní obsah

Internet Explorer neustále ztrácí na popularitě

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Internet Explorer je podle statistik Net Applications v celosvětovém měřítku nejoblíbenějším internetovým prohlížečem, který ovládá více než polovinu trhu. Jeho podíl však mezi konkurenčními prohlížeči neustále klesá. Za poslední rok dokonce téměř o deset procent.

Článek

Ještě v dubnu loňského roku ovládal Internet Explorer od Microsoftu 67,77 procent trhu. Druhá příčka tehdy patřila Firefoxu od Mozilly (23,84 %) a třetí prohlížeči Safari od Applu (3,53 %).

Již v druhé polovině loňského roku ale začal webový prohlížeč od Microsoftu pomalu ztrácet, až se ke konci roku přiblížil k pomyslné šedesátiprocentní hranici. V prosinci Explorer disponoval 62,69 procenty.

Situace se nezlepšila ani v novém roce a podíl Internet Exploreru neustále klesá. Letos v dubnu dokonce poprvé propadl pod 60 %. Druhou příčku obsadil ve čtvrtém měsíci tohoto roku Firefox (24,59 %).

Americký softwarový gigant se bude snažit ovládnout větší část trhu vydáním deváté verze Exploreru. Finální verze by měla být zdarma ke stažení ještě během letošního roku.

Podíl Exploreru klesá kvůli ballot screenu

Nižší podíl Internet Exploreru mezi uživateli podle zahraničních analytiků přímo souvisí s uvedením takzvaného ballot screenu (hlasovací obrazovky). Tu Microsoft připravil v souvislosti s vyšetřováním Evropské komise, která měla loni rozhodnout, jestli softwarový gigant neporušuje již od roku 1996 pravidla hospodářské soutěže, když operační systémy Windows automaticky dodává s nainstalovaným internetovým prohlížečem Internet Explorer.  [celá zpráva]

Foto: Novinky

Instalace aktualizace s ballot screenem. Kliknutím na obrázek jej zvětšíte.

Ballot screen je jednoduchá nabídka, která se uživatele zeptá, jaký internetový prohlížeč chce nainstalovat a používat. Do počítače se nainstaluje prostřednictvím aktualizačního nástroje Windows Update. Na začátku března byl dostupný pro operační systémy Windows 7, Vista a XP.

Výběr internetového prohlížeče probíhá v prostředí jednoduchého okna, ve kterém bude umístěno celkem dvanáct internetových prohlížečů. U každého z nich je navíc uveden přesný popis jeho funkcí, což by mělo uživateli výběr usnadnit.

Foto: Novinky

Ballot screen

Aby nebyl žádný z prohlížečů upřednostněn, jejich pořadí v nabídce se generuje zcela náhodně. V nabídce samozřejmě nechybí známé prohlížeče, jako je Internet Explorer, Firefox nebo Opera.

V nabídce jsou umístěny také méně známé prohlížeče, jako je FlashPeak SlimBrowser, Maxthon, Sleipnir, K-Meleon, Flock, Avant Browser nebo GreenBrowser. Jak funguje ballot screen pro výběr internetového prohlížeče, si můžete vyzkoušet ZDE.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám