Hlavní obsah

Počítačový virus vydírá uživatele: Zaplaťte a smažu se

Novinky, pst

Zcela nový typ vyděračského viru nabízí napadenému uživateli, že zmizí, pokud zaplatí poplatek. Nová nákaza z Japonska se objevila podle BBC na síti pro sdílení souborů Winni, kterou využívá na 200 miliónů lidí. Nejprve ovšem virus zveřejní historii brouzdání z infikovaného PC a zašifruje uložené dokumenty.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Trojan nazvaný Kenzero se zaměřuje na milovníky japonského komiksu ve stylu Hentai. Podle webové domény Yomiuri se k napadení virem přiznalo již nejméně 5500 uživatelů a poprvé byl zachycen bezpečnostní počítačovou společností Trend Micro z Japonska.

Kenzero, kvůli odhalování osobních detailů označovaný jako pornovirus, se maskuje jako instalace freewarové hry a požaduje od uživatele osobní informace. Následně zveřejní tyto informace s historií prohlížení na internetu a pošle e-mail vymáhající v přepočtu 35 korun za porušení autorských práv. Jen za tento poplatek slibuje stažení zveřejněných osobních informací.

Stránka, kde jsou informace zveřejněny, je registrována na fiktivního majitele se jménem Shoen Overns a vlastní jí krycí společnost Romancing Inc.

Známý gang

"Stejné jméno bylo spojené s trojany Zeus a Koobface. Je to již etablovaný kriminální gang, který pokračuje ve svých aktivitách," uvedl Rik Ferguson, poradce firmy Trend Micro.

Kenzero podle něj kromě vyděračského mailu a zveřejnění osobních informací zašifruje uložené dokumenty, hudební soubory a obrázky. Šifrovací klíč je vázán na zaplacení poplatku.

Trend Micro eviduje překvapivě i obdobné, ale nezávislé pokusy o vydírání v Evropě. Kdy virus vymáhá po uživatelích napadených počítačů kolem osmi tisíc korun a hrozí soudním procesem a vězením, pokud nebude částka kreditní kartou vyplacena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám