Hlavní obsah

Počítačoví podvodníci začali zneužívat leteckou katastrofu v Rusku

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počítačoví podvodníci se vždy snaží využít zájmu lidí o svátky, skandály týkající se celebrit, nebo tragédie. Nyní začali ve velkém zneužívat letecké katastrofy, při které o víkendu zahynul polský prezident Lech Kaczyński s manželkou a téměř stovka dalších pasažérů stroje.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle společnosti Eset umístili počítačový podvodníci na internet velké množství podvodných internetových stránek, které lákají uživatele na nové informace o neštěstí a autentická videa. Ve skutečnosti však obsahují nejrůznější škodlivé kódy, jako jsou například trojské koně.

On-line útočníci navíc využívají takzvaných SEO útoků. Ty spočívají v co nejlepší optimalizaci podvodných webových stránek tak, aby byly v internetových vyhledávačích při hledání vždy na předních pozicích.

„S využitím sofistikovaných technik sociálního inženýrství uživateli hrozí, že dojde k nákaze jeho počítače, nebo že zaplatí za falešný produkt, a přijde tak o své peníze“, varoval Juraj Malcho, vedoucí virové laboratoře antivirové firmy Eset.

Jak se na internetu chovat bezpečně
Podvodné e-maily
Ignorujte e-maily, v nichž se po vás požaduje, abyste se přihlásili na webovou stránku obchodní nebo finanční instituce a aktualizovali informace o vašem účtu. Nikdy neklikejte na adresu webové stránky, kterou jste dostali e-mailem.Podvodníci, kteří se snaží ukrást vaše osobní údaje, často tuto metodu, která se nazývá „phishing“, využívají k přilákání zákazníků na nepravé webové stránky podobné těm skutečným, které jsou vytvořené speciálně na získání co největšího množství vašich osobních údajů.
Pozor na internetové kavárny
V počítačích internetových kaváren mohou být nainstalované programy, např. zaznamenávače klávesových úderů, které zachytí vaše přihlašovací jméno, heslo a další citlivé údaje. U bezdrátového připojení se připojujte při zvýšeném zabezpečení. Softwarové i hardwarové kontrolní mechanismy zabezpečí, že citlivé údaje včetně hesel se zašifrují do bezdrátového připojení, pomocí něhož surfujete.
Pravidelné aktualizace
Pravidelně si ve vašem počítači aktualizujte nejnovější záplaty (patche) operačního systému, bezpečnostní brány (firewall), antivirový a antispyware software a kontrolujte, jestli fungují.
Neposílejte osobní údaje pomocí e-mailu
Nikdy neposílejte vaše osobní údaje jako je číslo kreditní karty, účtu nebo rodné číslo prostřednictvím e-mailu. Pokud chcete poskytnout tyto údaje prostřednictvím webové stránky nějaké organizaci, dívejte se po označení, že je stránka bezpečná (např. zámek na liště prohlížeče nebo adresa webové stránky začínající https, kde „s“ znamená bezpečná).

Reklama

Výběr článků

Načítám