Hlavní obsah

ICQ chtějí koupit Rusové a Číňané

Závazné nabídky na nákup internetové služby ICQ od americké společnosti AOL podaly celkem tři firmy. S odkazem na své zdroje to v úterý napsal ruský list Vedomosti. Mezi zájemci jsou podle něj ruské podniky ProfMedia a Digital Sky Technologies (DST) spolu s čínskou společností Tencent. Hodnota ICQ podle agentury Reuters může činit až 300 miliónů dolarů (asi 5,6 miliardy Kč).

Foto: mif, Novinky

ICQ

Článek

Společnost AOL byla loni v prosinci vyčleněna z mediální skupiny Time Warner. V současné době se snaží prodat majetek, který netvoří její hlavní část. Do této skupiny patří také ICQ. Služba poskytuje rychlé zasílání zpráv přes internet, takzvaný instant messaging. Ruské podniky se nechtěly ke zprávě listu vyjadřovat, stanoviska čínského podniku ani prodejce zatím nejsou známa.

Všichni tři zájemci mají s podobnými službami zkušenosti. DST je totiž v Rusku hlavním vlastníkem portálu Mail.ru, zatímco ProfMedia vlastní jiný ruský portál Rambler. Čínský Tencent provozuje službu QQ, která je dokonce podobná službě ICQ. ICQ má podle serveru CenterNetworks v celém světě zhruba 42 miliónů aktivních uživatelů. Z toho asi 44 procent jich připadá na Rusko.

Vedomosti uvádějí, že ProfMedia za ICQ nabízí zhruba 120 miliónů dolarů (asi 2,2 miliardy Kč). DST prý chce dát více než 120 miliónů dolarů, o kolik více však list neupřesnil. ProfMedia od roku 2005 s ICQ spolupracuje, a to prostřednictvím společnosti Rambler Media. Klientský software Rambler ICQ má kolem pěti miliónů aktivních účtů a Rambler Media by měla mít za loňský rok z reklamy na Rambler ICQ tržby kolem šesti miliónů dolarů.

Portál Mail.ru má kolem 12 miliónů registrovaných uživatelů, kteří využívají jeho vlastní klientský software pro instant messaging s názvem Agent@Mail.ru. Tato služba je v Rusku druhá nejpoužívanější, a to hned za službou ICQ.

Reklama

Výběr článků

Načítám