Hlavní obsah

Pozůstatek Jugoslávie doména .yu definitivně zanikla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělehrad

Internetová národní doména .yu, pozůstatek rozpadlé Jugoslávie, po rocích odkladů definitivně ke konci března zanikla. Informoval o tom zpravodajský server heise.de. Doména měla být zrušena naposledy loni v září, ale její konec byl nakonec odsunut.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Sbohem .yu," napsal na svém webu k poslední cestě domény srbský internetový registrátor RNIDS. Kvůli aktualizaci standardu kořenových zón odchází .yu z internetu definitivně. ".yu je jen historií, tak jako ostatní věci v bývalé Jugoslávii," poznamenal RNIDS. S doménou se rozloučilo také muzeum jugoslávské historie, které uspořádalo nostalgický večírek.

Ačkoliv bylo již od března 2008 jisté, že .yu zanikne, zůstalo nepřevedeno na nové národní koncovky ještě 4000 domén. Ty jsou nyní od 30. března nedostupné. Uživatelé ze Srbska přešli na koncovku .rs a jejich černohorští kolegové na .me.

Některé domény zůstávají z nostalgie

Po rozpadu Jugoslávie přidělila v roce 2003 organizace IANA, která dohlíží na správu internetových protokolů, koncovky .hr Chorvatsku, .ba Bosně a Hercegovině a .cs tehdejšímu soustátí Srbsko a Černá Hora. Rozpad tohoto svazku v roce 2006 doménu .cs, která předtím patřila zaniklému Československu, opět uvolnil.

Po koncovce .um, která byla doménou nejvyššího řádu pro Menší odlehlé ostrovy USA v Karibiku a v Tichém oceánu, se stala .yu druhou doménou, jež v poslední době z internetu zcela zmizela. Koncovka .um byla zrušena v roce 2008. Do "křemíkového zapomnění" zapadly již zmíněná doména .cs anebo například .dd. Ta patřila komunistické Německé demokratické republice, která po spojení s Německou spolkovou republikou v roce 1990 přešla na .de.

Jako kuriozita nadále funguje koncovka .su, která byla vyčleněna pro Sovětský svaz. Ten však již neexistuje, ale domény s touto koncovkou jsou podle internetové encyklopedie Wikipedia stále oblíbené a zřejmě i komerčně úspěšné.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejdražší doména světa sex.com je na prodej

Jedna z nejcennějších domén na celém internetu sex.com je na prodej. Nabízena bude příští týden ve čtvrtek v aukci s vyvolávací cenou milión amerických dolarů,...

Internetová doména ".com" slaví 25. narozeniny

Psal se rok 1985 a společnost Symbolics, která se zabývala výrobou počítačů, si zaregistrovala internetovou doménu Symbolics.com. Ta byla úplně první “.com“...

Výběr článků

Načítám