Hlavní obsah

Test: Bezplatné verze antivirových programů jsou málo účinné

Lidé by neměli šetřit na zabezpečení svých počítačů, jelikož bezplatné verze antivirových programů jsou ve srovnání s těmi placenými málo účinné při ochraně počítačů před útoky škodlivých kódů. Vyplývá to ze srovnání 14 balíčků pro zabezpečení počítače a čtyř samostatných antivirových programů a bezpečnostních funkcí systémů Windows 7 a Vista, které v březnovém vydání zveřejnil spotřebitelský časopis Test.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Redaktor časopisu Test Václav Beneš v úterý sdělil, že čeští uživatelé počítačů dávají často přednost neplaceným verzím antivirových programů, které v kombinaci s vestavěným firewallem systému Windows poskytují ochranu zdarma. Toto řešení je ale podle něj málo účinné v porovnání s placenými balíčky zabezpečení počítače, které zahrnují firewall i antivirový program.

"Nejhůře z testovaných antivirových programů dopadly v ČR velmi oblíbené bezplatné verze programů AVG a Avast!," podotkl Beneš, podle kterého jedním z nejhorších firewallů je firewall operačního systému Windows Vista.

Podle výrobců je testování bezpečnostních programů složité a obecně jsou výsledky testů diskutabilní.

"Ze zveřejněných výsledků totiž není vůbec jasné, jak a co se vlastně testovalo. Vzhledem k tomu, že jsou bezpečnostní řešení stále složitější, nejsou současné testy schopné náležitě vyhodnotit účinnost produktu, výsledky testování jsou často neúplné, nepřesné nebo dokonce zavádějící,"
technický ředitel AVG Karel Obluk.

Dodal, že problematikou objektivního testování se zabývá Organizace pro standardizaci testování antimalwarového softwaru (AMTSO), která vznikla v únoru 2008 ve španělském Bilbau.

Kvalitní zabezpečení domácího počítače podle Beneše nemusí být příliš drahé. Balíčky, které obsahují antivirové programy i firewall a byly v testu hodnoceny dobře, lze pořídit již za necelých 800 korun za rok. "Některé drahé programy, například Internet Security 2010 od společnosti F-Secure, které stojí přes tři tisíce na rok, poskytují mnohem horší ochranu než bezplatné aplikace," upozornil Beneš.

Testování zabralo dva měsíce a kromě odhalování nového škodlivého softwaru a jeho různých variant byly hodnoceny také funkce firewallu, obsluha jednotlivých programů, jejich vliv na zatížení systému počítače nebo kompatibilita s operačním systémem Windows 7.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám