Hlavní obsah

Počet falešných antivirů se za rok zdvojnásobil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Množství falešných antivirových a protišpionských programů se za rok, tedy od prvního čtvrtletí minulého roku dosud, celosvětově zdvojnásobilo. Jen v USA si falešný program pořídilo 69 000 lidí. Uvedla to dnes antivirová firma McAfee.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Letos by se falešné antiviry mohly podle zástupců McAfee stát z hlediska způsobených škod vůbec největším odvětvím počítačové kriminality. Podvodníkům může falešný bezpečnostní software celosvětově vynést až 300 miliónů USD.

Každý den se dostanou podvodné maily s výstrahou před špatným zabezpečením počítače a nabídkou falešného bezpečnostního programu asi jednomu miliónu uživatelů. Vedle platby mohou podvodníci získat i údaje o platební kartě uživatele a mohou na jeho počítač nainstalovat škodlivé aplikace.

"Nabízené bezpečnostní programy se tváří jako běžné produkty renomovaných firem. Podvodníci používají loga a prostředky, jimiž se snaží vzbudit dojem, že se jedná o solidní firmu," uvedl ředitel McAfee v ČR Vladimír Brož.

Loni se objevilo 12,3 miliónu nových škodlivých programů, což byl v meziročním srovnání růst o 148 procent.

Falešné antiviry a podvodné webové stránky

Stále závažnějším bezpečnostním problémem se stávají také podvodné internetové domény, na kterých bývají zpravidla umístěny falešné antivirové programy. Takovýchto webů zablokoval jen v rámci České republiky správce českých internetových domén CZ.NIC od začátku roku již 150.

Všechny tyto webové stránky s koncovkou .CZ prý byly odstaveny kvůli tomu, že jejich používání sloužilo k šíření škodlivého softwaru a k phishingovým útokům.

Tým je oprávněn prokazatelně škodlivé domény blokovat až po dobu jednoho měsíce, a to i opakovaně. "Domény je možné opět aktivovat poté, co z nich jejich provozovatel odstraní závadný obsah,“ uvedl Martin Peterka, provozní ředitel sdružení CZ.NIC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám