Hlavní obsah

Nejbezpečnější webový prohlížeč je nový Internet Explorer, prokázaly testy

Novinky, Barbora Vaníčková

Podle testů nezávislé organizace NSS Labs je Internet Explorer 8 nejbezpečnějším webovým prohlížečem. Ocenění získal především proto, že bez jakýchkoliv dalších bezpečnostních nástrojů dokáže zastavit téměř třikrát tolik škodlivých programů než jeho nejbližší konkurence.

Foto: Novinky

Internet Explorer 8

Článek

Každý den vzniká 15 až 50 tisíc nových škodlivých programů, které se snaží najít cestu do nechráněných počítačů a získat nad nimi kontrolu. Jako brána do počítače jim slouží stále častěji sociální sítě jako je Facebook a Twitter, které umožňují snadno podstrčit na legitimní stránky škodlivý obsah.

Explorer 8 v rámci testování odhalil celých 85 procent stránek s nežádoucím obsahem. O druhé místo se s úspěšností 29 procent dělí prohlížeče Apple Safari 4 a Mozilla Firefox 3.5. Na čtvrtém místě se umístil Google Chrome 4, který odhalil pouhých 17 procent pokusů o stažení škodlivého softwaru. Na posledním místě skončil webový prohlížeč Opera ve verzi 10, který zablokoval méně než 1 procento stránek se škodlivým obsahem, a v podstatě tak nenabízel žádnou ochranu proti zmanipulovaným odkazům.

Technologie SmartScreen

Ochranu proti podvodným odkazům, které uživatele navádějí na stránky se škodlivými kódy, zajišťuje uživatelům Internet Exploreru 8 technologie SmartScreen Filter. SmartScreen Filter bez zatěžování uživatele automaticky porovnává adresy webových stránek, které chce uživatel navštívit, s databází serverů, které šíří škodlivý software. Údaje do neustále aktualizovaných seznamů přidávají bezpečnostní odborníci na základě informací od samotných uživatelů. Internet Explorer 8 tak blokuje každý den přibližně tři milióny pokusů o nalákání nic netušících uživatelů k návštěvě nebezpečných stránek.

Způsob testování

NSS Labs zkoumala schopnost pěti nejrozšířenějších webových prohlížečů zabránit stažení nežádoucích programů, které se vyskytují na podvodných webových stránkách. Test společnosti NSS Labs probíhal za kontrolovaných podmínek nepřetržitě celých 18 dní od 15. ledna do 3. února 2010. Prohlížeče si v tomto období musely poradit s 1 756 potenciálně nebezpečnými webovými stránkami. Každý den se testovaný vzorek měnil podle toho, jaké nové bezpečnostní hrozby se objevily.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám