Hlavní obsah

Microsoft ukončí možnost bezplatného testování Windows 7

Novinky, Miloslav Fišer

Americký softwarový gigant Microsoft začne od příštího pondělí pomalu omezovat funkčnost testovací verze svého nejnovějšího operačního systému Windows 7, kterou bylo možné zdarma stahovat z jeho internetových stránek. Možnost bezplatného testování firma zcela ukončí letos v červnu.

Foto: mas, Novinky

Windows 7

Článek

Od pondělí 15. února se na obrazovkách uživatelů, kteří používají takzvanou RC verzi Windows 7, začne zobrazovat upozornění o blížícím se ukončení funkčnosti této testovací verze.

Toto upozornění se zpočátku bude objevovat jednou denně, postupně se ale jeho periodicita výskytů zvýší na každou hodinu. A to až do prvního března, kdy se začne varování zobrazovat již permanentně.

RC verze Windows 7 se navíc od začátku března začne sama restartovat po dvou hodinách, a to bez varování nebo možnosti automatického uložení rozdělané práce.

Pokud se uživatelé rozhodnou po ukončení testování přejít na Windows 7, mohou si vybírat z několika různých edic, které nabízejí různé funkce a vlastnosti. Přehled jednotlivých verzí je shrnut v následující tabulce.

Edice operačního systému Windows 7
Windows 7 Starter
Operační systém Windows 7 Starter je určen výhradně pro miniaturní netbooky, protože urychluje činnosti, které chcete provádět. Zajišťuje kratší čekání, méně klikání, ale i například méně potíží při připojování k sítím. Samostatně tato edice systému koupit nelze, můžete ji však zakoupit s novými netbooky s takzvanou OEM licencí.
Windows 7 Home Premium
Edice Windows 7 Home Premium je určena pro domácnosti. Běžným uživatelům by měla zjednodušit vytváření domácí sítě a sdílení všech oblíbených fotografií, videí a hudby. Můžete dokonce sledovat, pozastavovat, přetáčet a nahrávat pořady z televizoru. Oproti vyšší verzi Professional mu však chybí především pokročilejší funkce pro firmy, jako je například vzdálená správa počítače. Systém je nabízen v 32bitové i 64bitové variantě.
Windows 7 Professional
Verze operačního systému Windows 7 Professional je určena především pro firemní nasazení. Je v ní možné snadno obnovovat data pomocí automatického zálohování v síti. Mimo kancelář umožňuje bezpečnější připojení k firemním sítím pomocí funkce Připojení k doméně.Jednou z největších předností této edice je ale speciální doplněk Windows XP Mode, který pomáhá řešit případné problémy s kompatibilitou aplikací. Díky novému módu bude možné ve Windows 7 spouštět starší programy prostřednictvím vizualizovaných XPček.Na rozdíl od Vist, ve kterých byl použit nepříliš povedený režim kompatibility, by tak měly jít bez problémů spouštět i starší programy, aniž by uživatel musel shánět jejich novější verze. [celá zpráva]
Windows 7 Ultimate
Nejvýkonnější edicí operačního systému Windows 7 je verze Ultimate. Ta v podstatě kombinuje všechny funkce systémů Home Premium a Professional. Navíc nabízí vyšší zabezpečení díky možnosti zašifrovat data na pevném disku pomocí technologie BitLocker a BitLocker To Go. Pro domácí použití však plně postačí systém Home Premium, který je i výrazně levnější.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám