Hlavní obsah

Jak je možné zakoupit Windows XP i po ukončení prodeje

Novinky, Miloslav Fišer

Společnost Microsoft ukončila prodej krabicové verze Windows XP již v roce 2008. Ještě celý loňský rok však bylo možné instalační média tohoto populárního operačního systému sehnat v rámci takzvané OEM licence. I tuto možnost koupě americký softwarový gigant však v pondělí 11. ledna zrušil. Přesto existuje několik možností, jak Windows XP získat.

Foto: Profimedia.cz

Windows XP

Článek

Operační systém Windows XP, který je na trhu již od roku 2001, slavil za celou svojí životní etapu velký úspěch mezi koncovými zákazníky i nejrůznějšími korporacemi.

Popularity tohoto systému si je vědom nejspíše také Microsoft, proto sestavil několik tipů, jak je možné XPčka získat i po ukončení prodeje OEM licencí.

Jak získat Windows XP po ukončení prodeje
1.Zakoupením legalizační sady Get Genuine Kit systému Windows XP Professional. Tento způsob je vhodný především pro jednotlivce nebo menší společnosti.
2.Pořízením OEM licence systému Windows Vista Business nebo Ultimate, která uživatele opravňuje k downgradu na Windows XP Professional.
3.Pořízením OEM licence systému Windows 7 Professional nebo Ultimate, která uživatele opravňuje k downgradu na Windows XP Professional. V případě systému Windows 7 je downgrade na systém Windows XP Professional časově omezen, a to buď na dobu 18 měsíců od obecné dostupnosti produktu, tedy do 22. dubna 2011, nebo do vydání aktualizace Service Pack 1 pro systém Windows 7, podle toho, která varianta nastane dříve.
4.Prostřednictvím downgradu na systém Windows XP Professional v rámci multilicenčních smluv systému Windows, které opravňují zákazníka používat starší verzi systému Windows. Tento způsob je vhodný pro malé i velké společnosti.
5.Downgradem na systém Windows XP Professional v rámci legalizační smlouvy Get Genuine Windows Agreement. Tato varianta je vhodná jak pro malé, tak i velké společnosti.
6.Zákazníci se mohou i nadále setkávat se systémem Windows XP Home předinstalovaným na mini-noteboocích.
7.Na počítačích s OEM licencí systému Windows Vista nebo Windows 7, kde výrobce počítače dodává konkrétní model s již downgradovaným systémem, konkrétně s Windows XP Professional.

Koupi počítače s přeinstalovaným operačním systémem Windows XP nebo případný downgrade by si však zákazníci měli důkladně promyslet. Již od loňského dubna totiž Microsoft neposkytuje všeobecnou podporu tohoto systému.

Historie Windows XP

Pod názvem Windows XP, který vychází z anglického slova experience (zkušenost), nabídl od října 2001 Microsoft řadu operačních systémů, které konečně sjednotily profesionální a domácí verzi tohoto hlavního produktu firmy. Verze se lišily podle koncového uživatele, pro běžné uživatele byly určeny Windows XP Home Edition, systém s přídomkem Professional pak nabízel mj. více možností pro práci v síti.

XPčka byla založena na technologii NT a Microsoft u nich použil metodu aktivace, která ztížila instalaci nelegálních kopií. Windows XP se postupně staly jakýmsi etalonem spolehlivosti, který přežil i nástup novějších Windows Vista před dvěma lety. Visty, ačkoli přinesly například zcela nové grafické rozhraní, totiž u běžných uživatelů příliš neuspěly.

To znamená, že již téměř rok nevychází pro Windows XP žádné aktualizace, vyjma těch, které řeší bezpečnost a funkčnost systému. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám