Hlavní obsah

Microsoft definitivně ukončil prodej legendárních Windows XP

Novinky, Miloslav Fišer

Americký softwarový gigant Microsoft definitivně ukončuje prodej legendárního operačního systému Windows XP, který se poprvé na světě objevil již v říjnu roku 2001. V současné době dochází k doprodeji posledních kusů a v následujících týdnech budou prodejci již nabízet pouze poslední skladové zásoby. Novinkám to potvrdilo české zastoupení společnosti Microsoft.

Článek

Od uvedení Windows XP představil Microsoft světu další dva operační systémy, Windows Vista a Windows 7. Přesto žádný z nich prozatím nedokázal překonat oblibu dnes již legendárního operačního systému.

Úspěšnost XPček by podle počítačových odborníků mohl díky svým přednostem překonat s postupem času systém Windows 7. [celá zpráva]

Proces ukončování prodeje Windows XP však i přes jeho nebývalý úspěch bezprostředně souvisí s životností samotného operačního systému. Již loni v dubnu například Microsoft ukončil všeobecnou podporu tohoto operačního systému. To znamená, že již téměř rok nevychází pro Windows XP žádné aktualizace, vyjma těch, které řeší bezpečnost a funkčnost systému. [celá zpráva]

Aktualizace zabezpečení operačního systému pro Windows XP garantuje americký softwarový gigant až do roku 2014. 

Windows 7 jsou bezpečnější než stará XPčka 

"Jsme si vědomi toho, že systém Windows XP byl úspěšný produkt, který získal velmi vysokou oblibu u uživatelů. Chceme však uživatelům nabídnout produkt, který lépe využívá možností dnešních počítačů, zařízení a nových technologií a zároveň lépe ochrání uživatele před možnými bezpečnostními hrozbami. Nový operační systém Windows 7 by měl uživatelům pomoci rychleji a snáze pracovat s počítači, zařízeními a zároveň zajistit větší bezpečnost na internetu a ochránit uživatelská data,“ dodává Lukáš Křovák, produktový manažer divize Windows Client společnosti Microsoft.

Mezi hlavní vylepšení, které oproti XPčkám a Vistám přinesl operační systém Windows 7, patří kratší čas potřebný k náběhu systému, rychlejší probuzení z režimu spánku i vypnutí systému, nové uživatelské rozhraní, úspora energie, a tím i delší výdrž mobilních zařízení.

Windows 7 mají také lepší vyhledávání z různých datových zdrojů a internetu, lepší možnost vytvoření domácí sítě, rozpoznávání češtiny při využití funkcí takzvaných Tablet PC nebo možnost dotykového ovládání počítače více prsty. 

Historie Windows
Windows 3.0
První celosvětově úspěšná verze operačního systému (přesněji řečeno grafické nadstavby systému MS-DOS) z dílny Microsoftu se na trhu objevila v květnu 1990. Úplně první Windows s pořadovým číslem jedna se přitom začaly prodávat v listopadu 1985, "dvojka" následovala koncem roku 1987. V dubnu 1992 přišly na trh vylepšené Windows 3.1, které byly jako první nedlouho po své světové premiéře převedeny do češtiny. Trojková "okna" obsahovala i jednoduchý správce souborů a jako doplněk k nim Microsoft prodával již v té době tradiční programy jako Word nebo Excel. Na druhou stranu ale v základu nabízely jen omezenou podporu práce v počítačových sítích.
Windows 95
Co se týče vzhledu a ovládání zcela nový systém, objevila se například plocha jak ji znají milióny uživatelů dodnes, základem ale zůstal stejně jako dříve MS-DOS. Uvedení nových Windows na trh provázela v srpnu 1995 velkolepá reklamní kampaň, společnost si zaplatila jako reklamu i jedno vydání tradičního britského deníku The Times. Po několika dílčích modifikacích Windows 95 přišel Microsoft po třech letech s výrazně inovovaným systémem. V jeho názvu se sice změnila pouze číslovka, z "pětadevadesátek" se staly "osmadevadesátky", hlavní změny se ale udály uvnitř - nejvýraznější novinkou bylo zabudování internetového prohlížeče Explorer.
Windows 2000
Podle původních představ Microsfotu měl tento operační systém, který opustil jako základ MS-DOS, sloužit i běžným uživatelům; představen byl v únoru 2000. "Dvoutisícovky" vycházely z Windows NT, operačního systému představeného v roce 1993 a vyvinutého pro práci v počítačových sítích, vzhled byl ale založen na přívětivějších Windows 95. Původní plány, že by zcela nahradily starší "osmadevadesátky", ale nakonec vzaly zasvé - pro domácí uživatele nejprve přišly Windows 98 Second Edition a v roce 2000 ještě nepříliš oblíbené Windows Me (Millenium Edition). Ačkoliv byly Windows 2000 spolehlivější a stabilnější než systémy založené na MS-DOS, přinesly mnoha uživatelům i jednu výraznou nevýhodu - velká část starších programů v nich nefungovala.
Windows XP
Pod tímto názvem, který vychází z anglického slova experience (zkušenost), nabídl od října 2001 Microsoft řadu operačních systémů, které konečně sjednotily profesionální a domácí verzi tohoto hlavního produktu firmy. Verze se lišily podle koncového uživatele, pro běžné uživatele byly určeny Windows XP Home Edition, systém s přídomkem Professional pak nabízel mj. více možností pro práci v síti. Také "ikspéčka" byla založena na technologii NT a Microsoft u nich použil metodu aktivace, která ztížila instalaci nelegálních kopií. Windows XP se postupně staly jakýmsi etalonem spolehlivosti, který přežil i nástup novějších Windows Vista před dvěma lety. Visty, ačkoli přinesly například zcela nové grafické rozhraní, totiž u běžných uživatelů příliš neuspěly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám