Hlavní obsah

Češi používají nejčastěji Internet Explorer, ale jeho podíl klesá

Nejpoužívanějším internetovým prohlížečem mezi českými uživateli je i nadále Internet Explorer, jeho podíl ale vytrvale klesá. Proti závěru minulého roku se podíl Exploreru mezi domácími uživateli snížil z 64 na 58 procent, naopak Firefox posílil o šest procentních bodů na 33 procent. Vyplývá to z průzkumu, který pro Sdružení pro internetovou reklamu (SPIR) realizovala společnost Mediaresearch.

Foto: Novinky

Loga internetových prohlížečů Mozilla Firefox a Internet Explorer

Článek

Třetí Operu využívalo šest procent proti loňským pěti procentům uživatelů. Explorer více využívají lidé v práci a ve školách, kde je jeho podíl kolem 69 procent. Firefox má mimo domácnosti zastoupení kolem 23 procent.

Uživatelé se věnují internetu průměrně 609 minut týdně, což odpovídá 87 minutám denně. Nejvíce času internetu věnují uživatelé tradičně v březnu a v listopadu. Nejvíce, 739 minut, tráví na internetu mladí mezi 15 a 24 lety, senioři nad 55 let naopak počítačové síti věnují 425 minut týdně.

Stále roste podíl uživatelů, kteří na internetu netráví žádný čas pracovně nebo při studiu. Letos jich bylo 37 procent proti loňským 35 procentům. Počet návštěvníků cizojazyčných serverů dlouhodobě stagnuje.

Podle statistiky NetMonitor návštěvnost tuzemských internetových serverů v říjnu proti předchozímu měsíci vzrostla o jedno procento na 6,91 miliónu uživatelů. Počet návštěvníků z Česka se zvýšil o 1,5 procenta na 5,43 miliónu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám