Hlavní obsah

České počítače ohrožují falešné antiviry

Novinky, Miloslav Fišer

České uživatele ohrožuje na internetu nová virová hrozba, které bezpečnostní specialisté dali název Kryptik. Tento škodlivý kód v sobě zahrnuje skupinu podvodných aplikací včetně falešných antivirových programů. Mezi tuzemskými hrozbami je navíc s šestnáctiprocentním podílem nejrozšířenějším virem vůbec. Dokládá to statistika antivirové společnosti Eset.

Foto: Profimedia.cz

Podle aktuálních statistik antivirové společnosti Eset je Kryptik, který v napadeném počítači vyzývá ke koupi falešného antivirového programu, je v České republice s 16 procenty nejrozšířenější počítačovou hrozbou.

Článek

V současnosti jsou falešné antiviry jedním z neoblíbenějších nástrojů počítačových zločinců. Ti dokážou velice zdařile napodobit bezpečnostní programy předních výrobců, čímž se jednoduše infiltrují do cizích počítačů.

Škodlivé programy, jako je nejrozšířenější tuzemská hrozba Kryptik, využívají metody takzvaného sociálního inženýrství. Ve chvíli kdy je počítač již infikován, uživatel je obtěžován vyskakujícími okny s falešnými informacemi o napadení PC.

Virus vyzývá uživatele ke koupi falešného antiviru 

Zároveň je v okně jako řešení problému nabízen antivirový program, který dokáže virus odstranit. Ten je samozřejmě placený a jeho cena se pohybuje až okolo dvou tisíc korun.

Po koupi tohoto programu však získá uživatel bezcennou aplikaci, jež ve skutečnosti PC vůbec nechrání. Falešný antivirus totiž dokáže i na úplně novém počítači nalézt stovky virů, aby v uživateli vzbudil pocit, že potřebuje odbornou pomoc.

„Neznalý uživatel bohužel často podlehne obavě, a protože chce smyšlené hrozby z počítače odstranit, zakoupí falešný antivirus. Nachytat se je velmi snadné. Podvodníci používají pro falešné antiviry velmi podobné grafické prvky, názvy a označení jako komerční produkty,“ řekl bezpečnostní odborník Esetu Filip Navrátil.

Podle aktuálních statistik je Kryptik, který v napadeném počítači vyzývá ke koupi falešného antivirového programu, je v České republice s 16 procenty nejrozšířenější počítačovou hrozbou. Vysoký podíl zaznamenal tento škodlivý kód ale také v Rakousku (26 %), Německu (17 %), Švédsku (14 %) a Velké Británii (13 %).

Nejrozšířenějším virem na světě je Conficker

Z celosvětového hlediska je nejrozšířenější počítačovou hrozbou zákeřný virus Conficker. Ten přitom napadá počítače s operačním systémem Windows již od konce loňského roku. Ten ze všech zachycených počítačových hrozeb dosáhl takřka devítiprocentního podílu.

Červ Conficker instaluje do počítače další virus, který se jmenuje Waledac. Červ je naprogramován tak, že poté, co se usadí v počítači, se stane PC ovladatelné na dálku a lze jej využít jako součást sítě na rozesílání spamu spolu s falešným programem na ochranu proti virům. [celá zpráva]

Jak se proti Confickeru bránit

Pokud váš počítač nebyl chráněný a nejste si jistí stavem jeho bezpečnosti, můžete jej bezplatně oskenovat nástrojem Eset Online Scanner. Pokud vám scanner ohlásí, že váš počítač je infikovaný červem Conficker, můžete stáhnout a využít nástroj Eset Conficker Removal Tool na odstranění tohoto červa.

Bezpečnostní experti také důrazně doporučují nainstalovat do počítače všechny dostupné bezpečnostní aktualizace, které jsou přístupné přes systém automatických aktualizací nebo přes stránku Windows Update.

Na druhém místě za Confickerem se v říjnu s necelými osmi procenty umístil INF/Autorun. Tak je označována směs hrozeb, nejčastěji trojských koní, šířících se přes vyměnitelná média.

Jak se na internetu chovat bezpečně

Pozor na internetové kavárny

V počítačích internetových kaváren mohou být nainstalované programy, např. zaznamenávače klávesových úderů, které zachytí vaše přihlašovací jméno, heslo a další citlivé údaje.

Bezdrátové připojení představuje bezpečnostní riziko

U bezdrátového připojení se připojujte při zvýšeném zabezpečení. Softwarové i hardwarové kontrolní mechanismy zabezpečí, že citlivé údaje včetně hesel se zašifrují do bezdrátového připojení, pomocí něhož surfujete.

Pravidelné aktualizace

Pravidelně si ve vašem počítači aktualizujte nejnovější záplaty (patche) operačního systému, bezpečnostní brány (firewall), antivirový a antispyware software a kontrolujte, jestli fungují.

Podvodné e-maily

Ignorujte e-maily, v nichž se po vás požaduje, abyste se přihlásili na webovou stránku obchodní nebo finanční instituce a aktualizovali informace o vašem účtu. Nikdy neklikejte na adresu webové stránky, kterou jste dostali e-mailem.

Podvodníci, kteří se snaží ukrást vaše osobní údaje, často tuto metodu, která se nazývá „phishing“, využívají k přilákání zákazníků na nepravé webové stránky podobné těm skutečným, které jsou vytvořené speciálně na získání co největšího množství vašich osobních údajů.

Neposílejte osobní údaje pomocí e-mailu

Nikdy neposílejte vaše osobní údaje jako jsou číslo kreditní karty, účtu nebo rodné číslo prostřednictvím e-mailu. Pokud chcete poskytnout tyto údaje prostřednictvím webové stránky nějaké organizaci, dívejte se po označení, že je stránka bezpečná (např. zámek na liště prohlížeče nebo adresa webová stránky začínající https, kde „s“ znamená bezpečná).

Zapnutý firewall

Firewall dovoluje lépe zabezpečit operační systém. Méně zkušení uživatelé by jej rozhodně neměli vypínat. Při nedostatečných znalostech je také vhodné nechat jeho nastavení v automatickém režimu.

Třetí příčku obsadil v celosvětovém měřítku Win32/PSW.OnLineGames, snažící se odcizit hlavně přístupové údaje k účtům hráčů populárních online počítačových her. Ten podle statistik dosáhl sedmiprocentního podílu ze všech počítačových hrozeb. 

Reklama

Výběr článků

Načítám