Hlavní obsah

V českých obchodech se začaly nabízet Windows 7 za podezřele nízkou cenu

Novinky, Miloslav Fišer

Nejnovější Windows 7 se začne po celém světě prodávat tento čtvrtek. Již nyní se ale v internetových obchodech začaly objevovat nabídky na koupi tohoto operačního systému za podezřele nízkou cenu, a to navíc s licencí, kterou americký softwarový gigant Microsoft vůbec nenabízí. Novinkám to potvrdilo české zastoupení firmy.

Foto: mas, Novinky

Windows 7

Článek

„Již nyní se mohou v obchodech začít objevovat nabídky na koupi Windows 7. Jedná se však o předprodej a samotný operační systém smí být do prodeje pro koncové uživatele uvolněn až ve čtvrtek 22. října,“ řekl Novinkám produktový manažer Windows Lukáš Křovák.

Jako podezřelá se tak může jevit nabídka internetového obchodu SteamGames.cz, kde je možné nejvyšší verzi Windows 7 Ultimate pořídit za 3890 Kč již nyní. Nižší verzi Windows 7 Professional je možné zakoupit za 1990 Kč a nejlevnější Home Premium dokonce jen za 1490 korun.

V konkurenčních obchodech se verze Ultimate přitom prodává za více než sedm tisíc korun. Také samotný Microsoft na svých stránkách v USA nabízí licence Windows 7 za mnohem vyšší ceny.

Operační systém je navíc nabízen v licenci Digital Download. Tato licence podle prodejce znamená, že po zakoupení budete moci přímo ze stránek Microsoftu stáhnout instalační soubory v takzvaném ISO obraze. Ten můžete vypálit na záložní DVD disk, nebo ho můžete použít ve virtuální mechanice. Podobnou možnost prý ale Microsoft nenabízí.

„Jedná se o podvod, protože Microsoft nenabízí žádné licence systému Windows ke stažení z download centra. Jediná možnost, kde jsou k dispozici produkty ke stažení, jsou multilicenční smlouvy, ale ty jsou určené striktně pro konkrétní subjekt, který má přímou smlouvu se společností Microsoft, a není možné tyto licence dávat k dispozici třetím stranám, zdarma ani za úplatu,“ vysvětlil Křovák.

Podle prodejce je licence v pořádku

Podle informací, které prodejce uvedl přímo u nabídky Windows, je ale vše v pořádku: "Jedná se o licenci FPP (online prodej). Jako doklad o legálnosti software slouží doklad o prodeji a 25místný product-key. Aktivačním klíčem po nainstalování software aktivujete. Vaše kopie tedy bude ověřená u společnosti Microsoft a budete mít dostupné aktualizace Windows Update."

"Digital download je nejekonomičtější cesta k pořízení nového, plně legálního software. Nízké ceny je dosaženo díky elektronické distribuci a dalším úsporám na poplatcích na cestě od výrobce ke koncovému zákazníkovi," vysvětluje prodejce na stránkách takřka poloviční cenu oproti běžně prodávaným Windows 7.

Na otázky Novinek, zdali se jedná opravdu o legální verzi Windows 7, prodejce prozatím nereagoval. Podle mluvčího protipirátské organizace BSA Jana Hlaváče navíc hrozí nebezpečí i zákazníkům, pokud by se prokázalo, že jsou prodávané licence nelegální.

Software je nelegální, i když za něj zaplatíte

„Podvodné nabídky jsou pro uživatele opravdu nebezpečné. Nelegální software - byť za něj uživatel zaplatí v dobré víře, že jde o legální kopii - zůstává stále nelegální a uživatel riskuje veškerá rizika s tím spojená. Jinými slovy pokud by na takový software narazila policie, bude jej kvalifikovat jako nelegální. Teprve až soud rozhodne o vině či nevině uživatele, který si software pořídil,“ řekl Novinkám Hlaváč.

Samotnému obchodníkovi za prodej nelegálního softwaru podle Hlaváče hrozí trest odnětí svobody až na pět let, propadnutí věci, tedy veškerého IT vybavení, vysoké pokuty udělené soudem a odškodnění poškozených výrobců softwaru, které může dosáhnout statisíců či v závažných případech i mnoha miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám