Hlavní obsah

Světově nejrozšířenější počítačovou hrozbou je stále zákeřný virus Conficker

Novinky, Miloslav Fišer

Celosvětově nejrozšířenějším virem v září byl zákeřný počítačový virus Conficker. Ten přitom napadá počítače s operačním systémem Windows již od konce loňského roku. Za minulý měsíc dokázal nakazit téměř devět procent počítačů. Vyplývá to bezpečnostní statistika antivirové společnosti Eset.

Foto: Novinky

Zákeřný virus Conficker napadá počítače s operačním systémem Windows od Microsoftu.

Článek

Červ Conficker instaluje do počítače další virus, který se jmenuje Waledac. Červ je naprogramován tak, že poté, co se usadí v počítači, se stane PC ovladatelné na dálku a lze jej využít jako součást sítě na rozesílání spamu spolu s falešným programem na ochranu proti virům. [celá zpráva]

Jak se proti Confickeru bránit

Pokud váš počítač nebyl chráněný a nejste si jistí stavem jeho bezpečnosti, můžete jej bezplatně oskenovat nástrojem Eset Online Scanner. Pokud vám scanner ohlásí, že váš počítač je infikovaný červem Conficker, můžete stáhnout a využít nástroj Eset Conficker Removal Tool na odstranění tohoto červa.

Bezpečnostní experti také důrazně doporučují nainstalovat do počítače všechny dostupné bezpečnostní aktualizace, které jsou přístupné přes systém automatických aktualizací nebo přes stránku Windows Update.

Na druhém místě za Confickerem se v září s necelými osmi procenty umístil INF/Autorun. Tak je označována směs hrozeb, nejčastěji trojských koní, šířících se přes vyměnitelná média.

Třetí příčku obsadil v celosvětovém měřítku Win32/PSW.OnLineGames, snažící se odcizit hlavně přístupové údaje k účtům hráčů populárních online počítačových her. 

Českou republiku ohrožuje adware

V České republice byl v září nejrozšířenější hrozbou adware DoubleD, který vévodil žebříčku s 12 procenty detekovaných hrozeb. To ale není žádným překvapením, protože z dlouhodobého hlediska je v ČR adware nejšílenějším škodlivým kódem.

Druhou příčku v Česku obsadil se čtyřmi procenty trojský kůň Bredolab. Ten se sám umisťuje do běžících procesů v počítači a snaží se vypnout bezpečnostní programy operačního systému, takže uživatel o něm nemusí vůbec vědět.

Tento trojský kůň se navíc sám dokáže kopírovat do systémových souborů a spouštět se při každém zapnutí počítače. Zároveň komunikuje se vzdáleným serverem prostřednictvím HTTP. Pokud je tedy tento trojský kůň v systému, jeho hlavní úlohou je stahovat do infikovaného počítače další škodlivé programy.

Trojský kůň
Trojský kůň či Trojan je program, který se tváří jako legitimní, ale přitom vykonává funkce, které mohou ohrožovat bezpečnost uživatelových dat na PC. Trojan umožňuje útočníkovi ovládat na dálku napadený počítač. Své jméno dostal trojský kůň podle pověsti o městě Trója. Za městskou bránu byl podle bájí dopraven dřevěný kůň s vojskem, které se skrývalo v jeho útrobách. Útočníci tak nepozorovaně pronikli za hradby a město pak dobyli.

Virus podobný Confickeru existoval již před deseti lety

Melissa byl první virus, který se z infikovaného počítače dokázal sám rozesílat pomocí e-mailu. Před deseti lety jej objevili výzkumníci laboratoří Avert Labs antivirové společnosti McAfee. Tento druh malwaru je nyní již na ústupu, útočníci ale přišli mezitím s jinými triky a stále dokážou způsobovat mnoho problémů.

„Před deseti lety si autoři malwaru chtěli především získat jméno. Současnost poskytuje úplně jiný obrázek. Kybernetičtí podvodníci jsou vedeni vidinou finančního zisku – snaží se krást osobní informace a získat útokem peníze,“ uvádí Dmitry Gryaznov, jeden z výzkumníků laboratoří McAfee Avert Labs, kteří objevili virus Melissa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám