Hlavní obsah

XMT programy slibují až 100krát vyšší rychlost počítačů

Novinky, pst

Nový programovací přístup XMT má údajně zrychlit počítačové operace desetkrát až stokrát. Tvrdí to alespoň otec programu Uzi Vishkin z Marylandské univerzity. Studenti se podle něj zatím učí programovat v rozšířeném jazyce C, který však pochází ze 70. let a je už zastaralý. Vishkinova nová metoda programování nabízí plné využití vícejádrových procesorů.

Foto: Profimedia.cz

Kolem roku 2013 by se programovací přístup XMT mohl stát novým standardem.

Článek

XMT je označení pro anglický název Explicit Multi-Threading (přímé zpracování více procesů najednou) a skrývá se pod ním programování nového typu.

Místo využívání paralelního algoritmu v programu nabízí možnost využití souběžného programu. Nové postupy se podle Vishkina mohou studenti programování snadno naučit, a tak by se tento program kolem roku 2013 mohl stát novým standardem.

Nemalou výhodou tohoto přístupu je pak to, že vlastně lze využít stávající programovací jazyk a rozšířit ho jen o příkazy, které rozdělí a pak zase spojí jednotlivé operace rozdělené na více jader.

Podobné je to i s hardwarem - ačkoli lze XMT využít i na stávajících procesorech, plného využití by se dočkal na mnohajádrových superprocesorech, které by podobně jako programovací jazyk byly rozšířeny o jednotku rozdělující a opět splétající jednotlivá vlákna běžících procesů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám