Hlavní obsah

Nejnovější operační systém Windows vyjde vybrané školáky jen na 500 korun

Novinky, Miloslav Fišer

Nejnovější operační systém Windows 7 bude Microsoft nabízet studentům ve vybraných zemích za zvýhodněnou cenu. Pokud na něj vysokoškoláci budou chtít přejít ze starších Windows XP a Vist, zaplatí za upgrade pouze 30 USD, což je v přepočtu 512 korun. Novinkám to potvrdil manažer divize Windows společnosti Microsoft Lukáš Křovák.

Foto: mas, Novinky

Windows 7

Článek

Nejnovější Windows 7 budou moci po zaplacení 30 USD studenti stahovat přímo ze stránek Microsoftu. Potřebovat k tomu budou platný univerzitní e-mail a status studenta.

Zajímavé zvýhodnění ale Microsoft bude nabízet pouze ve vybraných státech, jako je Velká Británie, Kanada, Jižní Korea, Austrálie, Spojené státy, Francie, nebo Německo.

"Program je určen pro vybrané země a školy. V České republice dostupný nebude," řekl Novinkám Křovák.

Tuzemští vysokoškoláci nicméně mohou nejnovější Windows stahovat zcela zdarma prostřednictvím licence MSDN Academic Alliance, podobně jako je tomu po celém světě. Tuto licenci si vysoké školy většinou předplácejí, aby svým žákům vypomohli nabídkou bezplatného softwaru.

Windows 7 se oficiálně představí v říjnu

Finální verze operačního systému Windows 7 bude dostupná celosvětově od 22. října 2009, včetně české verze. Až od tohoto data se začnou oficiálně nabízet počítačové sestavy s tímto systémem.

V současnosti se mohou zákazníci setkat s počítači s předinstalovaným systémem Vista a s možností získání upgradu na novější Windows 7 po jeho uvedení na trh.

Jedná se o program takzvané Technologické záruky, který platí od 26. června 2009 do 31. ledna 2010, přičemž možnost upgrade na systém Windows 7 je nabízena za manipulační poplatek nebo zcela zdarma.  

Co přinese Windows 7 nového
Dotykové ovládání
Systém Windows 7 nabídne uživatelům vedle tradiční myši a klávesnice i dotykové ovládání, jaké má například přístroj iPhone od konkurenční firmy Apple. Zároveň nový systém nabídne funkci "multi-touch", tedy schopnost, která zpracuje více dotyků najednou. Pomocí dvou prstů tak můžete jednodušeji listovat na webu, zvětšovat fotografie a mnoho dalšího.
Jednodušší sdílení multimediálních dat
Na výstavě CES představil Steve Ballmer zajímavou funkci nového systému HomeGroup. Ta dovolí v domácnosti vytvořit sítě mezi několika počítači. V rámci sítě je poté možné jedním kliknutím sdílet veškerá multimediální data, jako je hudba, videa, nebo fotografie. Všechna data se poté zobrazují jako knihovny ve Windows Media Playeru. Sdílet multimediální obsah v počítači půjde například i s herní televizní konzolí XBox 360. Všechna data mohou být uložena na pevném disku v počítači, přehrávat je však s novými Windows můžete díky domácí síti klidně i ve vedlejší místnosti.
Rychlejší chod a vyšší výdrž notebooku
Podle prvních testů je také Windows 7 šetrnější ke spotřebě. Notebooky by tak s novým systémem mohly pracovat o několik desítek minut déle. Stejně tak se vylepšení dočkal i start systému, který je oproti Vistě výrazně rychlejší. Podle propočtů Microsoftu startuje Windows 7 až o 20 procent rychleji než Vista.
Vylepšení se dočkalo i malování
Microsoft v novém systému ale nezapomněl ani na stařičké programy, jako je kalkulačka, WordPad nebo malovaní. Kromě nového uživatelského prostředí přibyly u těchto jednoduchých programů některé funkce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám