Hlavní obsah

Čeští prodejci nelegálně prodávají testovací verze nejnovějších Windows

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někteří prodejci nových i repasovaných počítačů přišli na nový způsob, jak podvádět tuzemské zákazníky. Nabízejí jim k sestavám nejnovější Windows 7 v testovací verzi Beta nebo Release Candidate (RC), který je k dispozici na internetu volně ke stažení. Zkušební verze nejnovějších Windows mají přitom omezenou platnost, nejsou v žádném ohledu určeny k prodeji, ale k testování systému. Novinkám to potvrdilo české zastoupení Microsoftu.

Foto: mas, Novinky

Windows 7

Článek

Pokud prodejce účtuje zákazníkovi instalaci či samotný operační systém Windows 7 ve verzi Beta nebo RC a uvádí to jako položku na prodejním dokladu, dopouští se tak podle redmondského softwarového giganta Microsoftu podvodného jednání a prodeje.

„Chtěli bychom varovat uživatele, aby se měli na pozoru před podvodným prodejem, a v případě, že se již stali obětí podobného případu, aby se obrátili na prodejce počítače a požadovali nápravu věci," řekl Novinkám produktový manažer divize Windows Client s tím, že se lidé mohou v podobných případech obrátit také na Microsoft, a to prostřednictvím Zákaznického centra na telefonním čísle 841 300 300.

Počítače s Windows 7 oficiálně až v říjnu

Finální verze operačního systému Windows 7 bude dostupná celosvětově od 22. října 2009, včetně české verze. Až od tohoto data se začnou oficiálně nabízet počítačové sestavy s tímto systémem.

V současnosti se mohou zákazníci setkat s počítači s předinstalovaným systémem Vista a s možností získání upgradu na novější Windows 7 po jeho uvedení na trh.

Jedná se o program takzvané Technologické záruky, který platí od 26. června 2009 do 31. ledna 2010, přičemž možnost upgrade na systém Windows 7 je nabízena za manipulační poplatek nebo zcela zdarma.  

Co přinese Windows 7 nového
Dotykové ovládání
Systém Windows 7 nabídne uživatelům vedle tradiční myši a klávesnice i dotykové ovládání, jaké má například přístroj iPhone od konkurenční firmy Apple. Zároveň nový systém nabídne funkci "multi-touch", tedy schopnost, která zpracuje více dotyků najednou. Pomocí dvou prstů tak můžete jednodušeji listovat na webu, zvětšovat fotografie a mnoho dalšího.
Jednodušší sdílení multimediálních dat
Na výstavě CES představil Steve Ballmer zajímavou funkci nového systému HomeGroup. Ta dovolí v domácnosti vytvořit sítě mezi několika počítači. V rámci sítě je poté možné jedním kliknutím sdílet veškerá multimediální data, jako je hudba, videa, nebo fotografie. Všechna data se poté zobrazují jako knihovny ve Windows Media Playeru. Sdílet multimediální obsah v počítači půjde například i s herní televizní konzolí XBox 360. Všechna data mohou být uložena na pevném disku v počítači, přehrávat je však s novými Windows můžete díky domácí síti klidně i ve vedlejší místnosti.
Rychlejší chod a vyšší výdrž notebooku
Podle prvních testů je také Windows 7 šetrnější ke spotřebě. Notebooky by tak s novým systémem mohly pracovat o několik desítek minut déle. Stejně tak se vylepšení dočkal i start systému, který je oproti Vistě výrazně rychlejší. Podle propočtů Microsoftu startuje Windows 7 až o 20 procent rychleji než Vista.
Vylepšení se dočkalo i malování
Microsoft v novém systému ale nezapomněl ani na stařičké programy, jako je kalkulačka, WordPad nebo malovaní. Kromě nového uživatelského prostředí přibyly u těchto jednoduchých programů některé funkce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám