Hlavní obsah

Plzeňská digitální škola připomíná sci-fi, žáci odpovídají dálkovým ovladačem

Právo, Ivan Blažek
Plzeň

Místo křídy prst, místo hadru „delate“. Ťuknete ukazováčkem na symbol kytary a ona vám zadrnká melodii. Je Karel IV. na obrázku a, b, c nebo d? Stiskněte děti správné tlačítko. Jak vypadá zemětřesení? Moment, hned najdeme ukázku na internetu.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Historický test? Žádný problém. Odpovědi žáci vyznačují pomocí ovladače.

Článek

Komenskému by se v plzeňské 14. základní škole bezpochyby líbilo. Zmíněná základka jako první ve městě začala ve velkém využívat digitální interaktivní tabule. Rozměrem se blíží těm klasickým dřevěným, píše se však po nich pouhým prstem. A k otevírání počítačových oken stačí dotyk na plochu tabule.

Prvních deset

Nejmodernější technika je teď nově nainstalovaná hned v deseti tamních učebnách. A západočeská metropole chce jít ještě dál. „Když se nám podaří získat dotaci, bude za rok stejným způsobem vybaveno všech šestadvacet zdejších základních škol,“ uvedl v první školní den Josef Poklop ze Správy informačních technologií (SIT) plzeňského magistrátu.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Na křídu zapomeňte, po této tabuli se píše prstem.

Podle ředitele SIT Luďka Šantory by pak byla Plzeň prvním městem v České republice, které se něco podobného podařilo. „V této oblasti vzdělávání bychom měli před ostatními zhruba pětiletý náskok,“ upozornil Šantora.

Na realizaci celého projektu by město potřebovalo 28 miliónů korun, vybavení již zmíněné školy přišlo na milión. „Zásah houbou nebo svačinou digitální tabuli neublíží, horší by to bylo s ostrým předmětem,“ řekl Právu Poklop a dodal: „Žáci si ale snad uvědomí, že když tuto techniku zničí, budou sami proti sobě. Museli by se vrátit k méně atraktivní formě výuky.“

Podle ředitelky uvedené základní školy Heleny Liškové nemají učitelé s novinkou problémy. „Jsou nadšení. Učeben budou využívat žáci od první až do devátých tříd,“ sdělila Lišková.

Pepíček má smůlu

Digitalizace plzeňských základek je další etapou projektu Škola on-line, který odstartoval v roce 2006. „Mimo jiné se nám už podařilo nainstalovat počítače na katedry většiny tříd,“ připomněl Šantora. Technika má zlepšit hlavně přenos informací mezi školou a rodiči. To, že Pepíček zase dostal kuli, se tak na webu prošvihne ještě dřív, než vůbec dorazí ze školy.

Foto: Ivan Blažek, Právo

V jedné z plzeňských škol začali ve velkém využívat digitální tabule.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám