Hlavní obsah

Nový virus dokázal za prvních pár dnů nakazit desítky tisíc počítačů

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen během několika málo prvních dnů se podařilo novému viru, který nese označení Induc.A, napadnout desítky tisíc počítačů po celém světě. Tento škodlivý kód ke svému šíření zneužívá regulérní programy, které jsou vyvíjeny v takzvaném prostředí Delphi. Pokud je programátorův počítač infikován, vyvíjený program obsahuje virus. Upozornila na to antivirová společnost Eset.

Foto: Novinky

Článek

Hrozba je o to závažnější, že virus je obsažen v regulérním softwaru. Většina uživatelů totiž takovému softwaru důvěřuje a zpravidla nedbá na případné varování antivirového zabezpečení, protože napadenému programu důvěřuje a upozornění považuje za plané. Díky tomu se daří viru napadat desítky tisíc počítačů každý den.

"Během doby, kdy byl virus neodhalený, dokázal infikovat relativně velké množství počítačů. Díky tomu došlo k distribuci infikovaného softwaru přímo jeho výrobcem, který nevěděl, že má napadený počítač a v okamžiku vydání svého programu nakazil uživatele, kteří si jeho aplikaci vytvořenou v Deplhi nainstalovali," řekl Juraj Malcho, vedoucí virové laboratoře společnosti Eset.

"Programy vyvíjené v Delphi bývají často robustní databázové aplikace, využívané například bankami či jinými organizacemi, které zpracovávají množství dat. Právě tyto některé instituce již hlásily, že jejich aplikace byly virem Induc.A napadené," varovala antivirová společnost ve zprávě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám