Hlavní obsah

Microsoft má zákaz prodávat textový editor Word na území USA

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Okresní soud v Texasu zakázal redmondskému softwarovému gigantu Microsoftu prodávat kvůli patentovému sporu všechny programy, které používají takzvaný Open XML formát. Microsoft tak na území USA nesmí prodávat všechny své verze textového editoru Word z kancelářského balíku Office.

Foto: Novinky

Microsoft.

Článek

Patentový spor vedl Microsoft u texaského soudu s malou torontskou společností i4i, která má jen pár desítek zaměstnanců. Podle firmy softwarový gigant využívá její patent z roku 1998, který se zabývá oddělením obsahu dokumentu od jeho architektury nebo formy.

Do 60 dnů by tak z pultů obchodů v Americe měly zcela zmizet podle rozhodnutí soudu všechny textové editory, které pracují se souborovými formáty DOCX a DOCM, což se týká především již zmiňovaného textového editoru Word 2007.

Zákaz prodeje a pokuta 5,2 miliard Kč

Krom zákazu prodeje by podle verdiktu soudce Leonarda Davise měl Microsoft společnosti i4i zaplatit ještě jako odškodnění 290 miliónů dolarů, tedy v přepočtu více než 5,2 miliardy korun. 

Žaloba se však vztahuje například i na další technologie, které používá například operační systém Windows Vista.

Softwaroví odborníci nicméně proti rozhodnutí namítají, že patentovaný standard je možné považovat za značně obecný, protože popisuje, jak některé programy pracují s informacemi v dokumentu.

S rozhodnutím soudu Microsoft nesouhlasí a hodlá se proti němu odvolat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám