Hlavní obsah

Facebook a Twitter měl kvůli útoku hackerů celosvětový výpadek

Novinky, Miloslav Fišer

Sociální síť Facebook a mikroblogovací internetové stránky Twitter mají po celém světě velké problémy s dostupností. Na vině je prý masivní útok hackerů. Uvedl to zpravodajský server CNN s odvoláním na vyjádření postižených webů.

Článek

Zástupci Twitteru uvedli, že se brání sofistikovanému útoku takzvaných zombie počítačů. Jedná se v podstatě o síť zotročených počítačů, které útočník dokázal ovládnout pomocí nejrůznějších virů.

Samotný útok poté vypadá tak, že tisíce zombie počítačů dostanou od hackerů za úkol, aby navštívili ve stejný čas určitou webovou stránku. Ta takovému počtu návštěv neodolá a celý systém se zhroutí. Pro běžné uživatele poté internetová stránka vypadá nedostupná.

Problémy s výpadky měl ve stejnou dobu i komunitní server Facebook. Podle bezpečnostních expertů společně útoky až nápadně souvisejí, i když se k nim mluvčí této sociální sítě Brande Barkerová odmítla vyjádřit s ohledem na probíhající vyšetřování.

Útoky hackerů nejsou ojedinělé

Podobné útoky přitom nejsou u sociálních služeb vůbec ojedinělé. V červnu například zadávali útočníci ve Twitteru hromadně své statusy pomocí klíčových slov, které jsou spojené s lákavými výrazy s pornografickým podtextem. Uvedené odkazy se navíc dostaly mezi Twitter Trend Topics, což jsou nejčastější výrazy, jenž lidé používají ve svých statusech.

Klepnutím na odkaz, který má přiřazeno klíčové slovo TwitterBest.mp nebo Zasaden.mp, byl uživatel přesměrován na falešné webové stránky obsahující škodlivý kód. Ve chvíli, kdy tyto stránky otevřel, byl zpravidla vyzván k aktualizaci nějaké aplikace v počítači, jako je například flashový přehrávač videí. Místo něj si ale do počítače stáhnul zákeřný virus. [celá zpráva]

Foto: Novinky

Twitter

Před časem se ocitli v nebezpečí také uživatelé Facebooku. Hackeři se snažili vylákat hesla k více než 200 miliónům účtů pomocí odkazu na falešné internetové stránky, které vypadaly jako uvítací stránky této služby. Ve chvíli, kdy se uživatel snažil ke svému účtu připojit, v podstatě počítačovým hackerům přímo prozradil svoje heslo.

Počítačoví piráti potom zkopírovali kontaktní informace o jeho přátelích a podobným způsobem jim rozeslali emaily, kde je žádali, aby se připojili k Facebooku a přečetli si nové zprávy od přátel. Takzvané phishingové útoky přitom měly jen jediný důvod.

Útočníci se snažili získat citlivé osobní údaje, které lidé na svých osobních profilech uchovávají. Ty jsou pro počítačové piráty podle analytika Grega Daye doslova zlatý důl. Mohou s nimi totiž obchodovat, nebo dokonce vytvořit fiktivní identity, s jejichž pomocí budou páchat další trestnou činnost. [celá zpráva]

Facebook
Tento již celosvětový fenomén vznikl před pěti lety. Vymyslel jej student harvardské univerzity Mark Zuckerberg. Obliba původně vysokoškolského webu se rychle rozšířila a nyní jej využívá více než 200 miliónů lidí.Facebook funguje na principu registrace a vytvoření si vlastního profilu. Ten si následně mohou většinou prohlédnout pouze ti uživatelé, které dotyčný označí jako „přátele“. Zároveň se každému zobrazuje nabídka lidí, které by mohl znát. Okruh „kamarádů“ se tak neustále rozšiřuje. S rostoucím počtem uživatelů roste i ztráta soukromí. Je možné nastavit profil tak, aby byl dostupný všem.Facebook je populární díky pohodlnému vkládání fotografií, které si mohou vybraní kamarádi prohlédnout. Stačí ale, aby například někdo z vašich blízkých okomentoval snímek z vaší narozeninové oslavy a fotku a komentář uvidí i lidé, které sice neznáte, ale patří do okruhu známých vašich přátel. Na stejném principu fungují i diskuze a vzkazy vkládané na Facebook.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám