Hlavní obsah

Počítačoví podvodníci nabízejí uživatelům Twitteru falešné antivirové programy

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Služba Twitter je jedna z nejpoužívanějších sociálních sítí na celém světě. Nyní jsou ale její uživatelé v ohrožení. Útočníci se z nich snaží pomocí technik sociálního inženýrství vylákat peníze za pořízení falešných antivirových programů. Vyplývá to z bezpečnostní studie virové laboratoře společnosti Eset.

Článek

V Twitteru podvodníci hromadně zadávají své statusy pomocí klíčových slov, které jsou spojené s lákavými výrazy s pornografickým podtextem. Uvedené odkazy se navíc dostaly mezi Twitter Trend Topics, což jsou nejčastější výrazy, jenž lidé používají ve svých statusech.

Klepnutím na odkaz, který má přiřazeno klíčové slovo TwitterBest.mp nebo Zasaden.mp, je uživatel přesměrován na falešné webové stránky obsahující škodlivý kód. Ve chvíli kdy uživatel tyto stránky otevře, je zpravidla vyzván k aktualizaci nějaké aplikace v počítači, jako je například flashový přehrávač videí.

Foto: Novinky

Twitter

Po odsouhlasení stažení se škodlivý program nainstaluje a uživatel obdrží falešné oznámení o infiltrování svého počítače. Poté se objeví nabídka na stažení aplikace „Fast Anti-Virus 2009“, která by měla škodlivý kód odstranit. Cílem útočníků je přitom prodat falešný antivirus.

Podle Juraje Malcha z virové laboratoře Esetu představují falešné antivirové programy nebezpečí v tom, že mohou nezkušeného uživatele připravit o značné peněžní částky. Tato forma škodlivého softwaru navíc obvykle obtěžuje uživatele vyskakujícími dialogovými okny.

FBI radí, jak se bránit internetovým podvodům

  • Neodpovídejte na spam.
  • Neklikejte na odkazy v nevyžádaných e-mailech.
  • Buďte obezřetní s přílohami v mailech a otevírejte jen ty od známých odesílatelů.
  • Nevyplňujte žádné osobní údaje do e-mailových dotazníků.
  • Porovnávejte odkazy v e-mailech s těmi, na které vás přesměrují. Pokud se neshodují, opusťte stránky.
  • Raději přímo zadejte odkaz inzerovaný ve zprávě do adresního řádku prohlížeče, než abyste na něj klikali.
  • Kontaktuje společnost, která vám zřejmě poslala e-mail, abyste si ověřili jeho pravost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám