Hlavní obsah

Microsoft vydal rekordní počet záplat pro Explorer, Office a Windows

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Redmondský softwarový gigant Microsoft uvolnil celkem deset oprav pro své programy, z nichž šest je označeno jako kritických. To je od loňského podzimu největší dávka záplat. Bezpečnostní aktualizace jsou určeny pro operační systém Windows, kancelářský balík Microsoft Office, ale i pro internetový prohlížeč Explorer.

Článek

Deset vydaných záplat opravuje celkem 31 nalezených chyb. Pouze jednu aktualizaci označuje Microsoft za středně nebezpečnou, tři z nich jsou důležité a šest kritických.

Jednou z důležitých záplat je například hromadná oprava osmi chyb v Internet Exploreru 8, z nichž některé mohl útočník zneužít k otevření škodlivého kódu v počítači uživatele.

Bezpečnostní chyby byly odhaleny také v kancelářském balíku Microsoft Office. Pomocí aplikace Excel může útočník zneužít speciálně vytvořeného XLS souboru a v počítači spustit libovolný nebezpečný program.

Všechny aktualizace jsou dostupné pomocí služby Windows Update. Stáhnout si je ale můžete také přímo ze stránek Microsoftu.

Důležitá aktualizace Windows chybí

Mezi opravami bohužel chybí kritická aktualizace závažné chyby, která se vyskytuje v operačních systémech Windows 2000, Windows XP a Windows Server 2003.

U ní může útočník využít speciálně vytvořený soubor typu QuickTime, s jehož pomocí ovládne celý počítač. Zneužití bezpečnostní chyby je však podle Microsoftu zatím zcela minimální.

„Nejjednodušším způsobem je obezřetnost na straně uživatele, který neotevírá soubory zaslané z neověřených zdrojů nebo nekliká na odkazy směřující na servery neznámých poskytovatelů webového obsahu,“ řekl Novinkám Lukáš Křovák, produktový manažer divize Windows Client společnosti Microsoft.

Chybu v systému si uživatel může opravit sám

Na stránkách podpory Microsoftu je v současné době k dispozici způsob nastavení operačního systému, který zabraňuje jeho napadení.

Uživatel na této stránce jednoduše klikne na tlačítko Fix this problem. Tak se v systému automaticky zablokuje knihovna quartz.dll, kterou by mohl útočník využít k napadení počítače.

Zablokovat chybnou knihovnu ve Windows, kterou může útočník zneužít k ovládnutí počítače, můžete přímo na stránkách Microsoftu (ZDE).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám