Hlavní obsah

Intel koupí za 17 miliard společnost, která vyrábí software pro NASA

Santa Clara

Intel koupí softwarovou společnost Wind River Systems za 884 miliónů dolarů, tedy v přepočtu za 16,8 miliardy korun. Dohoda má pomoci největšímu výrobci počítačových čipů na světě rozšířit svoji působnost i mimo oblast osobních počítačů a počítačových serverů. Mezi klienty Wind Riveru patří například i NASA.

Článek

Transakce by měla být dokončena ještě letos v létě. Intel nabídl za jednu akcii Wind River 11,50 dolaru, což ve srovnání se závěrečnou cenou akcií představuje zisk 44 procent.

Společnost Wind River byla založena v roce 1981 a má přes 1600 zaměstnanců. Mezi její klienty patří NASA či společnosti Apple, Motorola, Samsung a Hewlett-Packard. Firma vyrábí technologie, které pomáhají elektronickým přístrojům k optimalizaci softwaru.

Produkty společnosti pomáhají firmám vyvíjet a testovat software pro synchronizaci počítačů, chytrých telefonů a mobilních přístrojů s komunikačními a audio systémy v autech či letadlech.

Intel chce získat větší podíl trhu

Analytik FBR Capital Markets & Co. Craig Berger uvedl, že dohoda by mohla být prvním krokem ve snaze Intelu rozšířit svůj firemní model, tak jak to učinila třeba společnost IBM, která nyní prodává hardware, čipy, software a služby.

"Pokud Intel začíná rozšiřovat podnikání z polovodičů, můžeme očekávat v příštích letech množství podobných akvizic z oblasti softwaru a služeb," uvedl Berger. Intel již nyní pracuje na rozšíření nabídky softwaru, napsaly agentury AP a Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám