Hlavní obsah

Microsoft zruší limity spuštěných programů v základní verzi Windows 7

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Seattle

Redmondský softwarový gigant Microsoft nebude omezovat počet dostupných aplikací při spuštění Starter edice svého nového operačního systému Windows 7. Změní tak svoji původní strategii, která kapacitu edice omezovala. K tomuto kroku Microsoft donutil rostoucí zájem o netbooky, které jsou hlavním trhem pro většinu základních verzí nového operačního systému Microsoftu.

Foto: mas, Novinky

Windows 7

Článek

Největší výrobce softwaru na světě původně plánoval, že uživatelé budou moci u Starter edice spustit naráz nejvýše tři aplikace.

Starter edice je nejjednodušší a nejlevnější verzí operačního systému a obsahuje pouze nejzákladnější funkce. Microsoft tyto nejjednodušší verze doposud nabízel převážně v rozvojových zemích.

Finální verze nových Windows 7 by se měla na trhu objevit ve druhé polovině roku, již nyní ale mohou uživatelé z internetu zdarma stahovat testovací RC verzi nejnovějšího systému.

Windows 7 už umí česky i slovensky

Přestože původně neměla být testovací verze lokalizována do češtiny, nakonec se Microsoft uvolil a češtinu nabídnul ke stažení pomocí služby Windows Update. Ihned po stažení ale systém stále hovoří pouze anglicky, nebo jiným jazykem, který jste při instalaci systému zvolili. Češtinu je poté nutné aktivovat v ovládacích panelech.

Pokud jste nejnovější RC verzi Windows 7 ještě nevyzkoušeli, můžete si ji stáhnout ze stránek Microsoftu. Uživatelé mohou zkušební verzi vyzkoušet bez jakýchkoliv limitů na počty stažení, a to do 30. června 2009.

Testovat a hodnotit systém Windows 7 ve verzi RC bude možné až do konce února 2010, po tomto datu se bude systém každé dvě hodiny vypínat.

Minimální požadavky Windows 7
32 bit64 bit
Procesor1 GHz1 GHz
Paměť RAM1 GB2 GB
Pevný disk16 GB20 GB
Grafická kartaDX9 (128MB Aero)DX9 (128MB Aero)

Windows 7 budou úspěšnější než Visty

"Nejlepší technické řešení nefunguje pokaždé," říká Julie Larsonová-Greenová, viceprezidentka Microsoftu, která dohlíží na vývoj Windows 7. Jako příklad uvedla souboj videokazet Betamax a VHS na přelomu 70. a 80. let, který vyhrál technicky méně dokonalý systém VHS.

"Obecně se má za to, že je Vista pošramocená značka," uvedl analytik Morningstar Toan Tran. Microsoft se proto uchýlil k filozofii, podle níž je nejlepším řešením jednoduchost.

U nových Windows půjde vypnout Internet Explorer

Americký softwarový gigant umožní u nejnovějšího operačního systému Windows 7 vypnout pomocí jednoduchého programu webový prohlížeč Internet Explorer (IE). Kromě něj by měly jít vypnout i další programy, které jsou nedílnou součástí operačního systému Windows. Odborníci ale varují, že vypnout půjdou také důležité součásti operačního sytému, bez kterých nemusí systém Windows správně pracovat. Redmondský softwarový gigant Microsoft tak reaguje na obvinění Evropské komise z porušování pravidel hospodářské soutěže. Více se dozvíte ZDE.

Manažeři Microsoftu ale přiznávají, že se do Visty vkládaly přehnané naděje, a výsledek nesplnil očekávání. U Windows 7 by se to nemělo opakovat. Vista šla do prodeje v lednu minulého roku a od té doby se prodalo přes 180 miliónů licencí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám