Hlavní obsah

Linuxu krize svědčí, Microsoft proto výrobcům snižuje ceny Windows XP

Novinky, Miloslav Fišer

Kvůli krizi se musí šetřit, kde se dá. U miniaturních netbooků to ale není kvůli jejich nízké ceně vůbec jednoduché. Někteří zákazníci se na situaci snaží vyzrát tím, že si levný laptop koupí s operačním systémem Linux místo tradičních Windows. Aby si Microsoft udržel dominantní postavení na trhu, nabízí proto výrobcům operační systém Windows XP za zvýhodněnou cenu. Uvedl to list Wall Street Journal.

Článek

Výrobci zaplatí Microsoftu za Windows XP pouhých 300 Kč. Obyčejný člověk přitom za licenci zaplatí šestinásobek, tedy přibližně 1800 Kč. Podle listu Wall Street Journal, kterému cenu licence Windows XP sdělil údajně důvěrný zdroj, je pořizovací cena tak nízká ze dvou důvodů.

Tím prvním je pochopitelně masový odběr operačního systému. Výrobci totiž od Microsoftu nakupují software po statisících licencí. Svou roli však hraje také Linux, který je ve většině případů úplně zdarma, a je tak pro zákazníka i výrobce finančně výhodnější.

O tom, jak dlouho je nižší cena nabízena, bohužel zdroj listu nehovoří. Současné rozdíly cen netbooků s různými operačními systémy jsou totiž markantnější než zmiňovaná cena licence Windows XP.

Například za netbook HP Mini-note s Linuxem zaplatíme 10 000 Kč. Varianta s Windows XP home je ale o více než tisíc korun dražší. Obdobný cenový rozdíl zaplatíme také u netbooku Asus EEE PC.

Finanční krize prospívá Linuxu

Díky krizi totiž slaví úspěch mezi výrobci i běžnými zákazníky volně dostupný operační systém Linux, který je možné zdarma stáhnout na internetu. Svědčí o tom průzkum společnosti Novell, která pracuje na vývoji linuxové distribuce SUSE.

Z průzkumu vyplývá, že v době hospodářského úpadku 62 % společností nechce zbytečně utrácet za nové počítače a softwarové licence. Více než polovina dotázaných uvažuje o tom, že v letošním a příštím roce začne na serverech i běžných počítačích využívat výhradně operační systém Linux.

Průzkum probíhal mezi 330 významnými společnostmi v Americe, západní Evropě a Asii. Podle IT manažerů z oslovených společností ale nemají zaměstnanci s Linuxem dostatečné zkušenosti, znají spíše rozšířenější Windows.

Linux a svět open-source software

Linux je nejpopulárnější typ otevřeného operačního systému pro osobní počítače, volně dostupný veřejnosti k užívání, sdílení i k upravování. Systém Linux je zpravidla nabízen pro osobní i komerční použití zcela zdarma - jeho pořízení stojí pouze čas strávený stahováním z internetu.

Linux - mnoho tváří jediného operačního systému, to jsou linuxové distribuce. Mezi nejznámější patří Ubuntu, SuSe, Mandriva, Debian nebo RedHat.

FOTO: mas, Novinky

Mezi nejznámější projekty patří operační systém Linux, kancelářský balík OpenOffice.org, oblíbená encyklopedie Wikipedie, webový server Apache a v neposlední řadě internetový prohlížeč Mozilla Firefox nebo e-mailový klient Thunderbird. Celý svět otevřeného softwaru je poslední roky hlavním konkurentem společnosti Microsoft. [celá zpráva]

Co je to Nettop?

Netbooky se staly za krátkou dobu své existence naprostým fenoménem. Uživatelé začali těmto miniaturním a levným laptopům dávat přednost před plnohodnotnými notebooky, i když věděli, že mají podstatně nižní početní výkon. Tento trend se postupně začal promítat i do stolních počítačů, a tak vzniknul první nettop.

Nettop je v podstatě miniaturní počítač, který je postaven na stejných součástkách, jako většina netbooků. Nejčastěji je osazován procesory Intel Atom. Výkon atomových procesorů není příliš vysoký, porovnávat je můžeme s počítači s procesory Pentium III, které se prodávaly v roce 2000. Atom vyniká nízkou spotřebou, která se příjemně promítne do rodinných a firemních účtů za elektřinu.

Nettopy jsou nejčastěji osazovány operačním systémem Windows XP nebo méně náročnými a levnějšími linuxovými distribucemi. S takovým systémem miniaturní počítač svižně pracuje při brouzdání po internetu, úpravě fotek nebo práci s textovými dokumenty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám