Hlavní obsah

Největší počítačové hrozby, viry ohrožují on-line hráče

Novinky, Miloslav Fišer

V březnu se na českém internetu začal stále častěji objevovat zákeřný trojský kůň Win32/PSW.OnLineGames, který vykrádá citlivé osobní údaje z on-line her. Ten byl za minulý měsíc druhou největší hrozbou (8,54 %). První pozici si mezi největšími internetovými hrozbami držel počítačový červ Conficker, který napadal počítače s operačním systémem Windows (8,90 %).

Článek

Na třetím místě byla zaznamenána směs trojských koní, šířící se tentokrát výhradně pomocí vyměnitelných médií (USB disky, paměťové karty, flash disky, a podobně) a zneužívajících automatické nastavení operačního systému Windows ke svému spuštění.

Hrozby označené jako INF/Autorun dosáhly v březnu 7,19 % ze všech detekovaných hrozeb. Win32/Agent (3,22 %), známá rodina virů se schopnostmi vykrádat citlivé údaje z PC, se drží mezi top hrozbami na čtvrtém místě, stejně jako trojan WMA/TrojanDownloader.GetCodec na pátém místě (1,45 %).

Hráči on-line her v ohrožení

Poprvé se do první Top desítky dostal Win32/PSW.OnLineGames. Tento fakt může souviset se stále vzrůstající oblibou on-line her v Česku.

Vysoký podíl této hrozby byl v březnu zaznamenán také v sousedním Polsku, a na Slovensku byl dokonce tento trojan nejrozšířenější hrozbou. Doposud přitom platilo, že Win32/PSW.OnLineGames se šíří hlavně v asijských zemích.

Win32/Conficker se masově šířil zejména ve východní Evropě. Podíl této hrozby dosahoval vysoké hodnoty na Ukrajině (27,52 %), v Rusku (22,48 %), v Rumunsku (12,11 %) či Bulharsku (10,17 %), ale také ve Španělsku (11,81 %) a v Itálii (7,79 %).

Trojský kůň

Trojský kůň či Trojan je program, který se tváří jako legitimní, ale přitom vykonává funkce, které mohou ohrožovat bezpečnost uživatelových dat na PC. Trojan umožňuje útočníkovi ovládat na dálku napadený počítač.

Své jméno dostal trojský kůň podle pověsti o městě Trója. Za městskou bránu byl podle bájí dopraven dřevěný kůň s vojskem, které se skrývalo jeho útrobách. Útočníci tak nepozorovaně pronikli za hradby a město pak dobyli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám