Hlavní obsah

Strach z počítačových virů může přivolat jejich útok, tvrdí Microsoft

Strach z počítačových virů mezi uživateli může paradoxně přivolávat napadení počítačů. Stává se to, když si lidé stahují z internetu falešný bezpečnostní software, v němž se viry skrývají. Na tuto skutečnost upozornila pololetní bezpečnostní zpráva od Microsoftu.

Foto: Novinky

Součástí rostoucího trendu může být i strach ze zhoubného viru Conficker, který se objevil začátkem letošního roku.

Článek

Jak se informace o šíření zákeřného softwaru světem dostávají do hlavních zpráv, čím dál více počítačových uživatelů hledá bezpečnostní programy na internetu. Některé z nich jsou ale krycím nástrojem samotných virů.

Microsoft monitoruje stovky miliónů osobních počítačů. Z jeho sledování vyplývá, že se loni ve druhém pololetí sedm z 25 nejzákeřnějších programů šířilo jako falešné bezpečnostní programy. Microsoft za pololetí vyčistil 4,4 miliónu osobních počítačů od "nejúspěšnějšího" falešného bezpečnostního programu, který se šířil pod názvem Win32/Renos. Proti prvnímu pololetí 2008 je to nárůst o dvě třetiny.

Součástí rostoucího trendu může být i strach ze zhoubného viru Conficker, který se objevil začátkem letošního roku. Podle bezpečnostních expertů je pro běžného uživatele velice těžké poznat, zdali se má nákazy obávat, nebo jestli se jedná o pouhou marketingovou kampaň antivirové společnosti. Příkladem může být právě zmiňovaný virus Conficker.

Conficker: zákeřný virus nebo aprílový vtip

Ve středu 1. dubna na apríla měl počítače s operačním systémem Windows masivně napadnout zákeřný virus Conficker. Podle dosavadních virových statistik a ohlasů zahraničních IT serverů to ale vypadá, že si z uživatelů někdo jen na apríla vystřelil.

Červ je už čtvrtou verzí viru Conficker. Původní verze poprvé zaútočila již na konci roku 2008. Předchozí verze viru po celém světě infikovala milióny počítačů. Podle bezpečnostních expertů by lidé tedy neměli hrozbu tohoto počítačového červa podceňovat.

Co způsobuje virus Conficker v počítači?
Blokuje nebo ukončuje aplikace bezpečnostního softwaru. Antiviry si tak nedokážou stáhnout potřebné aktualizace a identifikovat infikovaný počítač.
Dokáže zablokovat antivirové a bezpečnostní programy, které mají chránit počítač. Ty potom nedokážou červa v operačním systému identifikovat.
Dokáže komunikovat v systémech P2P, tedy peer-to-peer (rovný s rovným), pomocí kterých se rozesílá na další počítače.

Kromě instalace všech aktualizací vašeho antivirového programu a operačního systému Windows doporučují bezpečnostní odborníci z Microsoftu také zkontrolovat počítač pomocí bezpečnostních programů Windows Live safety scanner a Malicious Software Removal Tool. Ty by měly být schopny také bezplatně vir z počítače odstranit.

Surfování na internetu bez porna je bezpečné

Podle průzkumu bezpečnostní společnosti AVG si téměř tři čtvrtiny dotázaných lidí myslí, že na internetu surfují bezpečně, pokud nevyhledávají stránky s pornografickým materiálem. Obdobně alarmující je i zjištění, že 40 procent respondentů se domnívá, že pokud z internetu nic nestahují, tak se jejich počítač nemůže nakazit jakýmkoliv virem.

Anketa prokázala také rozdíl v informovanosti žen a mužů. Zatímco 80 % mužů používá na svém počítači antivirový program a uvedlo navíc i jaký, název svého bezpečnostního softwaru znalo jen 54 % žen. Asi 40 % žen také věří, že zapisování hesla na obrazovce prohlížeče nemůže kromě nich vidět nikdo jiný. Určitého rizika vysledování přístupových údajů si naproti tomu není vědoma pouze čtvrtina dotázaných mužů.

Na internetu se přitom vyskytují stále sofistikovanější útoky na jinak běžně navštěvovaných webových stránkách. Jejich hlavním cílem je v rozhodující míře krádež osobních dat a základním rysem krátkodobost. Téměř 60 % webů, které skrývají některou formu útoku, je aktivních maximálně jeden den. Výskyt takových pomíjivých hrozeb se navíc neustále zvyšuje a nově se jich každodenně objevují i desítky tisíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám