Hlavní obsah

Kvůli finanční krizi roste počet udání za nelegální programy

Nynější globální finanční a ekonomická krize přinesla nový jev, propuštění zaměstnanci své někdejší zaměstnavatele udávají za nelegální používání počítačových programů. Jde sice o mstu, ale například ve Španělsku, se úřady případy vážně zabývají a boj proti softwarovému pirátství nabývá v zemi na obrátkách.

Foto: Novinky

Za nelegální software firmy mohou zaplatit až 216 000 eur, tedy v přepočtu 5,7 miliónu korun.

Článek

Podle sdružení Business Software (BSA) vzrostl ve Španělsku během prvních dvou měsíců letošního roku ve srovnání se stejným obdobím loňska počet udání kvůli používání softwarového vybavení bez patřičné licence o 27 procent. Podle marketingového ředitele BSA Juliana Swana je zjevné, že za tímto nárůstem jsou většinou bývalí zaměstnanci, kteří se své někdejší firmě chtějí pomstít.

BSA sídlící ve Spojených státech se soustředí právě na boj proti softwarovému pirátství. Z poznatků tohoto sdružení vyplývá, že počet firem, které používají nezaplacené počítačové programy, je stále vysoký. Důvod tohoto postupu je zřejmý - firmy se snaží vyhnout vysokým nákladům, které pro ně obvykle velmi drahé programy znamenají.

Ve Španělsku stejně jako v dalších zemích je ovšem pirátské používání počítačových programů považováno za trestný čin, za který zákony počítají s trestem až pětiletého vězení a s pokutou až do výše 216 000 eur, tedy v přepočtu 5,7 miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám