Hlavní obsah

Počítačový virus podobný Confickeru existoval již před deseti lety

Novinky, Miloslav Fišer

Počítačoví odborníci označují vir Conficker, který má po prvním dubnu napadnout počítače s operačním systémem Windows, jako jeden z nejnebezpečnějších za posledních několik let. Obdoba tohoto počítačového červa, která má primárně za úkol rozesílat spam po celém světě, přitom existovala již před deseti lety.

Foto: Novinky

Ve své době představoval virus Melissa rekord, co se týče schopnosti svého šíření. Od dob Melissy bylo zaznamenáno více než 20 miliónů jedinečných exemplářů škodlivého softwaru.

Článek

Melissa byl první virus, který se z infikovaného počítače dokázal sám rozesílat pomocí e-mailu. Před deseti lety jej objevili výzkumníci laboratoří Avert Labs antivirové společnosti McAfee. Tento druh malwaru je nyní již na ústupu, útočníci ale přišli mezitím s jinými triky a stále dokážou způsobovat mnoho problémů.

„Před deseti lety si autoři malwaru chtěli především získat jméno. Současnost poskytuje úplně jiný obrázek. Kybernetičtí podvodníci jsou vedeni vidinou finančního zisku – snaží se krást osobní informace a získat útokem peníze,“ uvádí Dmitry Gryaznov, jeden z výzkumníků laboratoří McAfee Avert Labs, kteří objevili virus Melissa.

Conficker: zákeřný virus nebo aprílový vtip

Ve středu 1. dubna měl počítače s operačním systémem Windows napadnout zákeřný virus Conficker. Podle středečních virových statistik a ohlasů zahraničních IT serverů to ale vypadá, že si z uživatelů někdo jen na apríla vystřelil.

Červ je už čtvrtou verzí viru Conficker. Původní verze poprvé zaútočila již na konci roku 2008. Podle bezpečnostních expertů ale není hrozba ještě zažehnána a lidé by neměli hrozbu tohoto počítačového červa podceňovat.

Krom instalace všech aktualizací vašeho antivirového programu a operačního systému Windows doporučují bezpečnostní odborníci z Microsoftu také zkontrolovat počítač pomocí bezpečnostních programů Windows Live safety scanner a Malicious Software Removal Tool. Ty by měly být schopny také bezplatně vir z počítače odstranit.

Co způsobuje virus Conficker v počítači?
Blokuje nebo ukončuje aplikace bezpečnostního softwaru. Antiviry si tak nedokážou stáhnout potřebné aktualizace a identifikovat infikovaný počítač.
Dokáže zablokovat antivirové a bezpečnostní programy, které mají chránit počítač. Ty potom nedokážou červa v operačním systému identifikovat.
Dokáže komunikovat v systémech P2P, tedy peer-to-peer (rovný s rovným), pomocí kterých se rozesílá na další počítače.

Co je Conficker?

První verze počítačového červa se začala šířit koncem roku 2008 a odkazovala na doménu, která je známá jako centrum šíření spyware a falešných antivirových produktů. Do počítačů se dostává díky zranitelnosti operačního systému Windows.

Jeho autoři však vybudovali po celém světě velkou síť infikovaných PC, využitelných na libovolnou úlohu, poněvadž počítače mohou díky viru ovládat na dálku. Na jeho řízení použili autoři červa inovativní způsob. Každý den se vygenerují nové náhodné domény, kam se vir hlásí a žádá instrukce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám