Hlavní obsah

Skype je podle průzkumu největší poskytovatel mezinárodních hovorů na světě

Služba volání přes internet Skype měla loni na celkové délce všech mezinárodních hovorů podíl osm procent, což představuje meziroční nárůst o 41 procent. "Pouze pět let po zahájení činnosti se ze Skypu stává největší poskytovatel mezinárodních hovorů na světě," uvedl analytik Stephan Beckert ze společnosti TeleGeography, která se loni zabývala tímto výzkumem.

Článek

TeleGeography odhaduje, že se loni uskutečnily mezinárodní hovory v celkové délce 384 miliard minut. To je o 12 procent více než před rokem. Příjmy však zůstaly kvůli poklesu cen hovorů na téměř stejné úrovni.

Prostřednictvím placené služby Skype Out, která umožňuje uživatelům volat na standardní telefony, se loni uskutečnily hovory v délce 8,4 miliardy minut.

Na celkovém počtu všech mezinárodních hovorů Skype tak měla služba zhruba čtvrtinový podíl. Skype se doposud soustředil hlavně na běžné spotřebitele, v pondělí však představil beta verzi služby, která se má soustředit na firemní uživatele, napsala agentura Reuters.

V ČR jsou tři milióny účtů Skype

Služba levného telefonování po internetu Skype má podle zástupců firmy v České republice kolem tří miliónů uživatelských účtů. Vzhledem k počtu internetových přípojek patří Češi podle firmy k největším uživatelům programu na světě. K internetu má v Česku nyní přístup zhruba 4,8 miliónu lidí. Podobně je na tom třeba Maďarsko, Estonsko či Tchaj-wan.

Součástí Skypu je vedle služby pro volání přes počítač i funkce pro textovou komunikaci přes internet v reálném čase. K jejím největším konkurentům patří například služba ICQ. Právě on-line komunikaci Skype se v posledních dvou letech nevyhnuly problémy v podobě nedostupnosti systému nebo rozsáhlých virových útoků. Od roku 2005 je jejím vlastníkem internetový aukční dům eBay.

S nabídkou telefonování přes internet zdarma zásadně změnil telekomunikační trh. Postupem času ho následovaly další, i tuzemské, firmy. Například operátor Volný nabízí levnější hovorné do všech sítí i variantu bezplatného volání za měsíční paušál.

Skype z druhého pohledu

Oblíbený program Skype pochopitelně nemá pouze samé příznivce, v celém světě nalezneme také množství nesmiřitelných odpůrců.

Kritici Skypu vyčítají uzavřený komunikační protokol, což kromě jiného znemožňuje použití alternativních klientských programů. Odborníci také v minulosti upozorňovali na nevýhodu řízení služby z centrálního serveru. Právě tato koncepce zřejmě způsobila, že vloni v srpnu technický problém na centrále odrovnal celou síť.

Skype používá technologii peer-to-peer známou z výměnných sítí ke spojování telefonních hovorů, textové komunikaci (instant messaging), a také k provozování videohovorů. Klientský program běží kromě operačního systému Windows i na Mac OS X, různých distribucích linuxu i na Windows Mobile používaném v přenosných zařízeních.

Anketa

Telefonujete pomocí Skypu?
Ano, každý den.
26,8 %
Ano, ale jen občas.
63,6 %
Ne, používám jiné programy.
7,4 %
Nevím, k čemu Skype je.
2,2 %
Celkem hlasovalo 2037 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám