Hlavní obsah

Tři chlapci skončí před soudem kvůli šíření nelegálních dat na internetu

– Praha

Trojici mladíků obžaloval státní zástupce Prahy 8 z toho, že v budově Akademie věd provozovali počítačový server s nelegálními filmy, hudbou, softwarem a počítačovými hrami. Chlapci jsou obžalováni z trestného činu porušování autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi. Hrozí jim až dva roky vězení nebo finanční trest.

Foto: Archiv, Novinky

Podle policie mladíci umístili počítačové servery s nelegálními daty v prostorách Akademie věd, kde je pomocí rychlého internetového připojení nabízeli na internetu.

Článek

Policisté objevili servery loni v dubnu v prostorách Akademie věd. Podle staršího vyjádření Mezinárodní federace hudebního průmyslu (IFPI) se z počítačů s více než 20 disky nelegálně šířily hudba, filmy či počítačové hry a podle znaleckých odhadů údajně vznikla hudebnímu a filmovému průmyslu škoda přes 35 miliónů korun.

Servery byly podle policie umístěny v prostorách Akademie věd, které využívá soukromá firma. Údajní piráti prý využili rychlého internetového připojení v budově Ústavu termomechaniky. Majitel firmy uvedl, že společnost není hlavním viníkem a že se sám trestního stíhání neobává. Počítače podle něj mohly být ve firmě jen kvůli údržbě.

Před týdnem obvinila policie také šestadvacetiletého muže z Rýmařova na Bruntálsku, který pomocí internetu nabízel nelegální kopie filmů včetně úplných novinek. Podle policie se dopustil trestného činu porušování autorských práv. Škoda, kterou měl způsobit, je vyčíslena na 52 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám