Hlavní obsah

Počítače s Windows ohrožuje přes internet zákeřný virus

Novinky, ČTK, Miloslav Fišer

Na internetu se rychle šíří nová, nebezpečnější varianta viru Conficker. Informovala o tom antivirová společnost Eset. Podle ní je nová verze viru dokonale připravená na masivní útok na počítačovou infrastrukturu a krádeže dat, a představuje tak ještě větší hrozbu než její předchůdci. Předchozí verze viru šířící se od ledna po celém světě infikovala několik miliónů počítačů.

Článek

"Červ Win32/Conficker.X zneužívá zranitelnosti operačního systému Windows a dokáže se masivně šířit pomocí vyměnitelných médií. Červ je naprogramován tak, že poté, co se usadí v počítači, se stane ovladatelný na dálku, čímž je využitelný jako součást botnetu (sítě) na rozesílání spamu nebo jiných nebezpečných druhů počítačových hrozeb," uvedla firma Eset.

Podle ní by se po 1. dubnu měl značně zvýšit počet internetových domén, odkud se červ bude snažit získat instrukce k další činnosti. "Zatímco současné varianty operovaly řádově se stovkami domén denně, po 1. dubnu jich má být až 50 000 denně," podotkla společnost. Odborníci podle ní neví, jaký příkaz dostanou červi v infikovaných počítačích. V nejhorším případě by prý mohlo jít o zničující útok na infrastrukturu internetu.

Nejvíce neplechy dokázala původní verze viru napáchat v operačních systémech Windows 2000 a XP. Zvýšenému riziku se vystavovali ale také majitelé Windows Vista a Windows Server 2008, kteří si nestáhli od Microsoftu speciální bezpečnostní aktualizace. Microsoft vydal opravu této chyby již v říjnu loňského roku. Jak je podle prvních ohlasů postižených uživatelů patrné, starší aktualizace Windows od Microsoftu není proti vylepšené verzi viru účinná.

Odborníci doporučují aktualizovat Windows

Microsoft vydal opravu této chyby již v říjnu loňského roku. Jak je podle prvních ohlasů postižených uživatelů patrné, starší aktualizace Windows od Microsoftu není proti vylepšené verzi viru účinná.

Postiženým uživatelům ale odborníci přesto radí co nejrychleji stáhnout bezpečnostní aktualizace Windows a spustit program pod názvem Nástroj pro odstranění škodlivého softwaru od Microsoftu nebo jiný antispywarový software.

Microsoft vypsal na hlavu hackera tučnou odměnu

Zajímavým způsobem se rozhodl Microsoft bojovat proti novému viru. Místo speciální záplaty vypsalo vedení redmondského softwarového giganta odměnu 250 000 dolarů, tedy přibližně pět a půl miliónů korun, za dopadení hackera, který naprogramoval zákeřný počítačový virus Conficker. Ten infikoval v rekordním čase již milióny počítačů.

Rekordní odměnu ve výši pěti a půl miliónů korun si může odnést každý, kdo poskytne Microsoftu informace vedoucí k zatčení a usvědčení autora viru známého pod názvem Downadup/Conficker. Dopadení hackera ale nebude vůbec jednoduché. Microsoft totiž nebyl hříšníka schopen až doposud dopadnout, přestože spolupracuje s předními bezpečnostními experty.

Záplaty jsou dostupné přes systém automatických aktualizací nebo přes stránku Windows Update. V současné době je podle odhadů bezpečnostní společnosti F-Secure zranitelná tímto virem až třetina všech počítačů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám