Hlavní obsah

Microsoft umožní u nových Windows 7 vypnout Internet Explorer

Novinky, Miloslav Fišer

Americký softwarový gigant umožní u nejnovějšího operačního systému Windows 7 vypnout pomocí jednoduchého programu webový prohlížeč Internet Explorer (IE). Kromě něj by měly jít vypnout i další programy, které jsou nedílnou součástí operačního systému Windows. Redmondský softwarový gigant Microsoft tak reaguje na obvinění Evropské komise z porušování pravidel hospodářské soutěže.

Článek

Vypínat některé programy ve Windows, které nejde běžně ani odinstalovat, bude možné podle serveru softpedia.com díky programu Turn Windows features on or off.

Aplikace pro vypnutí některých programů je údajně součástí nové zkušební verze Windows 7 s pořadovým číslem 7048.

:. Díky novému programu půjde jednoduše odebrat některé programy a součásti operačního systému Windows 7. Foto: Softpedia.com

Nejnovější testovací verze systému prozatím není dostupná pro většinu uživatelů. Vyzkoušet ji mohou jen partnerští výrobci redmondského softwarového giganta.

Vypnout půjdou i důležité součásti systému

Odborníci ale varují, že díky nové aplikaci půjdou vypnout i důležité součásti operačního sytému, bez kterých nemusí systém Windows správně pracovat.

Vypnout půjde například i programátorské prostředí Microsoft.Net Framework. Bez něj přitom nepůjde na počítači spustit celá řada důležitých aplikací a programů, které používáme každý den.

Do úprav systému pomocí nového programu by se tak na doporučení softwarových odborníků měli pouštět jen zkušenější uživatelé. Chybnou konfigurací je totiž možné nevědomky otevřít zadní vrátka do systému pro hackery, nebo způsobit nestabilitu Windows.

EU obvinila Microsoft z omezování konkurence

Novou funkci pro vypínání programů, které jsou nedílnou součástí operačního systému Windows, se údajně Microsoft rozhodl naprogramovat na popud Evropské komise. Ta jej totiž letos v lednu obvinila z porušování hospodářské soutěže pomocí Exploreru.

Komise zaslala Microsoftu "vyjádření námitek", v němž formulovala předběžný názor na tuto záležitost. Podle něj firma integrací Exploreru do operačních systémů Windows omezuje konkurenci tak, že brání rivalům v rozvoji.

Stížnosti konkurenčních webových prohlížečů na to, že americký gigant ke svému operačnímu systému Windows přidává prohlížeč Internet Explorer, začala komise prošetřovat zhruba před rokem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám