Hlavní obsah

Hacker vrací úder Microsoftu, nový vir ohrozí všechny počítače s Windows

Novinky, mif

Před 14 dny vypsal Microsoft tučnou odměnu za dopadení hackera, který naprogramoval zákeřný počítačový virus. Ten nakazil po celém světě v rekordním čase přes 15 miliónů počítačů. Internetový pirát nyní vytvořil novou vylepšenou verzi tohoto škodlivého kódu, před kterou by neměl být v bezpečí žádný počítač.

Článek

Prozatím byl vir známý pod názvy Downadup, Kido či Conficker. Bezpečnostní firmy ale v poslední době zaznamenaly daleko agresivnější obměnu tohoto škodlivého kódu.

Vir Conficker B++ napadá výhradně počítače s operačním systémem Windows. V něm zneužívá chybu zabezpečení, díky které může útočník proniknout nepozorovaně do počítače.

Nejvíce neplechy dokázala původní verze viru napáchat v operačních systémech Windows 2000 a XP. Zvýšenému riziku se vystavovali ale také majitelé Windows Vista a Windows Server 2008, kteří si nestáhli od Microsoftu speciální bezpečnostní aktualizace.

Microsoft vydal opravu této chyby již v říjnu loňského roku. Jak je podle prvních ohlasů postižených uživatelů patrné, starší aktualizace Windows od Microsoftu není proti vylepšené verzi viru účinná.

Za dopadení hackera Microsoft nabízí 250 tisíc dolarů

Rekordní odměnu ve výši pěti a půl miliónů korun si může odnést každý, kdo poskytne Microsoftu informace vedoucí k zatčení a usvědčení autora viru známého pod názvem Downadup/Conficker.

Dopadení hackera ale nebude vůbec jednoduché. Microsoft totiž nebyl hříšníka schopen až doposud dopadnout, přestože spolupracuje s předními bezpečnostními experty.

O spolupráci redmondský softwarový gigant požádal také organizací ICANN, která má na starosti správu a přidělování doménových jmen a IP adres. Ani s její pomocí nebyl prozatím nikdo schopen lokalizovat server, z kterého internetové útoky pocházejí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám