Hlavní obsah

Kvůli Valentýnu stoupá počet internetových útoků na počítače

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle bezpečnostních odborníků ze společnosti McAfee představuje den svatého Valentýna také příležitost pro internetové podvodníky. Jako prostředek využívají hackeři elektronické pohlednice s blahopřáním a spam. Podvody se ale nevyhýbají ani on-line seznamkám.

Článek

První falešné elektronické blahopřání vztahující se ke dni svatého Valentýna zaznamenali v laboratořích Avert labs již 22. ledna. Od tohoto data však množství podvodných emailů s podobnou tématikou strmě roste.

Právě probíhající vlna spamu obsahuje odkazy vedoucí do domén, které se uživateli snaží do počítače nainstalovat trojský kůň Waledac. Laboratoře Avert Labs zaznamenaly, že infekce tímto trojským koněm hrozí při návštěvě asi 100 domén.

Všechny tyto domény používají podvodnou techniku fast flux, která útočníkům umožňuje rychle přepínat jmenné servery i IP adresy vztahující se k doménovým jménům.

Protože podvodníci mají k dispozici tisíce IP adres, mohou doménu snadno přesměrovat na škodlivý obsah i v případě, že původní obsah poskytovatelé Internetu či webhostingu odstraní.

Pozor na emaily "I love You"

Podobně jako před dvěma lety nakažené emaily obsahují v názvu lákavá slůvka lásky, jako je Deeply in love with you, I Knew I Loved You a I Love Being In Love With You.

E-mail obsahuje odkaz na servery, které se po kliknutí na link pokusí do počítače nainstalovat malware.

V jiných valentýnských spamech se zobrazují srdíčka lákající ke kliknutí. Pokud to ale příjemce e-mailu učiní, stáhne se přímo spustitelný soubor meandyou.exe.

Podvody na internetových seznamkách

Samotné falešné profily v internetových seznamkách nejsou žádnou novinkou. V poslední době se ale tyto triky stávají stále sofistikovanější a více šité na míru konkrétním lidem.

Útočníci falešné profily například doplňují fotografiemi a odkazy na speciálně vytvořené stránky, které mají podvodu dodat větší věrohodnost. Podvodníci sbírají na internetových seznamkách emailové adresy a poté na ně zasílají podrobné falešné profily a pátrají po podrobnostech z příjemcova života.

Vlastní podvod se často realizuje až po delší době elektronického kontaktu, kdy podvodník začne po své oběti požadovat peníze nebo ji pozve na druhý konec světa (nejčastěji do Afriky) s cílem požadovat později výkupné. Pokud během internetové komunikace o sobě oběť prozradí příliš mnoho osobních informací, může dojít také ke krádeži identity.

Spam tvoří 90 procent ze všech odeslaných emailů

Dnes každý den projde elektronickými poštami na sto miliard nevyžádaných e-mailů. „Spam dnes zatěžuje každého z nás,“ tvrdí Graham Cluley ze společnosti Sophos poskytující internetovou ochranu.

Spam existoval dříve než internet

Dávno před zrodem internetu dnešní podoby proběhla aféra, kterou lze označit za zrod spamových zpráv. V květnu 1978 odeslal obchodník Gary Thuerk příjemcům pošty v síti Arpanet zprávu s pozvánkou na promo akci nového počítače. Nevyžádaná pošta byla vlastně prvním spamem, ačkoli tento název se začal používat až o patnáct let později.

Teprve v roce 1993 přišel administrátor sítě Usenet Joel Furr s pojmem spam – nevyžádaná pošta. Furr se inspiroval svým oblíbeným seriálem Monty Python a skečem o mase v konzervách, na kterých si skupina Vikingů pochutnávala a opěvala ho: „Spam. Spam. Spam. Spam. Spam.“ Spam je obchodní značka konzervy s vepřovou šunkou. Název vznikl zkrácením slov sp(ice) a (h)am – koření a šunka.

Útoky pochází zejména z USA (23 %), Brazílie (10 %) a Číny (7 %). Ruským spamerům, kteří příjemce pošty obvykle vyzývají k zavolání na telefonní číslo, patří překvapivě až šesté místo (čtvrté místo obsadila Indie a páté Jižní Korea). Nejfrekventovanější jsou podvodné zprávy s nabídkou výrobků (23 %), dále se věnují zdraví (20 %) a internetu (19 %).

Reklama

Výběr článků

Načítám