Hlavní obsah

Přechod na nejnovější Windows 7 bude možný i z XPéček

Novinky, mif

Windows Vista se netěší mezi uživateli přílišné oblibě. Toho si je vědom i Microsoft, a proto umožní přechod na nejnovější systém Windows 7 i ze starších Windows XP pomocí speciální upgrade licence. Ta by prý měla být podle zahraniční redakce Computerworldu mnohonásobně levnější než koupě úplně nového operačního systému.

Článek

„Uživatelé a vlastníci licence Windows XP a Windows Vista si budou moci zakoupit upgrade licenci na systém Windows 7. Součástí upgrade licence budou i instalační média systému Windows 7. U systému Windows XP nelze instalovat upgrade přímo přes tento systém a je zapotřebí provést čistou instalaci systému Windows 7.V souvislosti s tímto budou zdarma k dispozici nástroje, které pomohou uživatelům přenést data a uživatelská nastavení. Uživatelé systému Windows Vista budou moci provést upgrade systému bez nutnosti čisté instalace,“ řekla Novinkám mluvčí Microsoftu Markéta Kuklová.

Uživatelé Vist budou mít Windows 7 nejspíš zadarmo

Na začátku nového roku navíc z Microsoftu unikly informace o možnostech instalace nového systému. V těch se mimo jiné hovoří o tom, že upgrade z Vist na Windows 7 by mohl být úplně zadarmo. Informoval o tom IT server TechARP.

Dle neoficiálních informací, budou mít možnost přejít zdarma z Vist na Windows 7 ti uživatelé, kteří si pořídí krabicovou licenci nebo počítač s předinstalovaným operačním systémem Windows Vista od 1. července 2009 dále.

Upgradovat systém by měli mít právo všichni zákazníci, kteří si až do tohoto data koupí počítač s přeinstalovanou verzí Vist v OEM edici. Od 1. dubna 2009 by měly po celém světě probíhat ankety, které budou zjišťovat, zda by lidé měli o bezplatný přechod na Windows 7 zájem. Microsoft ovšem tyto spekulace nepotvrdil.

Co přinese Windows 7 nového
Dotykové ovládání
Systém Windows 7 nabídne uživatelům vedle tradiční myši a klávesnice i dotykové ovládání, jaké má například přístroj iPhone od konkurenční firmy Apple. Zároveň nový systém nabídne funkci "multi-touch", tedy schopnost, která zpracuje více dotyků najednou. Pomocí dvou prstů tak můžete jednodušeji listovat na webu, zvětšovat fotografie a mnoho dalšího.
Jednodušší sdílení multimediálních dat
Na výstavě CES představil Steve Ballmer zajímavou funkci nového systému HomeGroup. Ta dovolí v domácnosti vytvořit sítě mezi několika počítači. V rámci sítě je poté možné jedním kliknutím sdílet veškerá multimediální data, jako je hudba, videa, nebo fotografie.  Všechna data se poté zobrazují jako knihovny ve Windows Media Playeru. Sdílet multimediální obsah v počítači půjde například i s herní televizní konzolí XBox 360. Všechna data mohou být uložena na pevném disku v počítači, přehrávat je však s novými Windows můžete díky domácí síti klidně i ve vedlejší místnosti.
Rychlejší chod a vyšší výdrž notebooku
Podle prvních testů je také Windows 7 šetrnější ke spotřebě. Notebooky by tak s novým systémem mohly pracovat o několik desítek minut déle. Stejně tak se vylepšení dočkal i start systému, který je oproti Vistě výrazně rychlejší. Podle propočtů Microsoftu startuje Windows 7 až o 20 procent rychleji než Vista.
Vylepšení se dočkalo i malování
Microsoft v novém systému ale nezapomněl ani na stařičké programy jako je kalkulačka, WordPad nebo malovaní. Kromě nového uživatelského prostředí přibyly u těchto jednoduchých programů některé funkce.

Windows 7 bude nejlepší operační systém, míní Microsoft

"Nejlepší technické řešení nefunguje pokaždé," říká Julie Larsonová-Greenová, viceprezidentka Microsoftu, která dohlíží na vývoj Windows 7. Jako příklad uvedla souboj videokazet Betamax a VHS na přelomu 70. a 80. let, který vyhrál technicky méně dokonalý systém VHS.

"Obecně se má za to, že je Vista pošramocená značka," uvedl analytik Morningstar Toan Tran. Microsoft se proto uchýlil k filozofii, podle níž je nejlepším řešením jednoduchost.

Manažeři Microsoftu ale přiznávají, že se do Visty vkládaly přehnané naděje, a výsledek nesplnil očekávání. U Windows 7 by se to nemělo opakovat. Vista šla do prodeje v lednu minulého roku a od té doby se prodalo přes 180 miliónů licencí.

Reklama

Výběr článků

Načítám